Oppsetting av hagemurer og levegger

For at en hagemur, levegg eller portal skal bli fin, er det to ting som er viktig: Fundamentering og tilbakefylling. Forskjellige fundamenteringsløsninger finner du her (Løsninger hage), skriver www.maxit.no på sine hjemmesider. 

Mange hagemurer får belastninger fra siden. Da er det tre punkter du må ivareta:

1. Muren må fundamenteres slik at den ikke tipper utover. Det vil den nemlig gjøre hvis presset fra tilbakefylte masser blir stort, og mur og fundament ikke henger sammen i en stor enhet.

2. Muren må være så stiv at den ikke knekker eller sprekker. Det kan nemlig skje hvis bakpresset er for stort for murens øvre del, mens den nederste står fast.

3. Muren må stå i stabil grunn, slik at telen ikke tar tak og knekker den ut av stilling. Det er viktig å sikre både god bærebredde og god drenering så grunnvannstanden senkes.

Hvor stor skal muren være?
En frittstående mur fundamentert på fjell kan lages så stor du vil rent teknisk. En forstøtningsmur i jordgrunn blir mer og mer utsatt for sprekkdannelser og forskyvninger desto lengre og høyere den er. Vårt råd er derfor: Hvis du trenger en mur som er høyere enn 1 meter over bakken, må du først snakke med en ekspert. Spør i bygningsteknisk etat.

Tilbakefylling
Løs Leca er førsteklasses til tilbakefylling. Ikke bare fordi det drenerer og isolerer, men også fordi det reduserer belastningen på muren, og faren for utpressing blir liten sammenliknet med bruk av tunge, stedlige masser. Jord og leire bør ikke brukes til tilbakefylling. Stein kan brukes, bare de legges dypt, eller stables slik at presset går nedover, ikke utover. Stein kan godt brukes sammen med løs Leca.