Bruk trykk-impregnert trygt

Til hagen, til inngjerding eller i andre sammenhenger der det stilles store krav til holdbarhet og lang levetid, er trykkimpregnert tre et godt og fornuftig valg, skriver Trefokus på sine sider.

Fra 1. oktober 2002 fikk vi en ny, mer miljøvennlig type impregnert trevirke. Norge har nå Europas strengeste forskrifte til trykkimpregnert trevirke og norske produsenter tilfredsstiller de strengeste miljøkrav.



I produksjonsprosessen presses impregneringsmidler inn i trevirke under høyt trykk. I den prosessen benyttes nå hovedsakelig nyutviklede kobber midler. Disse har like gode holdbarhetsegenskaper som den gamle typen.



Når du kjøper trykkimpregnert virke med de nye impregneringsmidlene, gjør du et godt valg. Du får et produkt med lang levetid som er tilpasset dagens miljøvalg.



Avfallshåndtering


Impregnert treavfall (både nytt og gammelt) skal leveres på kommunalt godkjente gjenbruksstasjoner. Ta kontakt med kommunen hvis du er i tvil om hvordan du skal håndtere dette. Unngå å brenne rester av trykkimpregnert tre.



Impregneringsklasser


Det finnes to aktuelle impregneringsklasser for trykkimpregnert virke, og disse bygger på europeisk standard:



Klasse A


For bruk i jordkontakt og varig i ferskvann, som lednings- og gjerdestolper og liknende.



Klasse AB


Trelast for bruk over bakken, for eksempel kledning, terrassebord og liknende.



Merking


Når du kjøper trykkimpregnert virke, så sjekk at virket er påstemplet kvalitetsmerket NS, klassebetegnelse (A eller AB) og produsentens firmanummer (xx). Alternativt kan produsenten stykkmerke med en farge for å angi klassen: hvit (klasse A) og varselgul (klasse AB).