Gamle typer matløk fra norske hager etterlyses

Har du en gammel flerårig løktype? Da vil Genressurssenteret svært gjerne høre fra deg.

Genressurssenteret ved Norsk institutt for skog og landskap har tidligere fått god respons på etterlysninger etter gamle fruktsorter, rotekte plommer, narcisser og georginer.

- Nå er turen kommet til en kartlegging og innsamling av spiselige løktyper. På 90-tallet ble gamle typer av sjalottløk samlet inn. Genressurssenteret har allerede en samling av rundt 20 typer fra hele landet, men vi vil gjerne ha flere, sier Åsmund Asdal ved Genressurssenteret.

Nikkeløk og bendelløk
Planteslekten Allium, der de fleste spiselige løktyper hører hjemme, rommer mange velsmakende løkslag. I Gudbrandsdalen finnes den spiselige pipeløk (Allium fistolosum) på gamle torvtak, og i Finland ble nylig en gammel hvitløksort "Alexandra" funnet forvillet etter å ha vært dyrket i mer enn 80 år. Andre spennende arter er nikkeløk, etasjeløk/luftløk, bendelløk, seiersløk og gressløk. Siden det er potetår i år nevnes også at det finnes en potetløk, som er en østlig variant av vår sjalottløk, og som har lang tradisjon i Sverige og Finland. Kanskje noen har gamle potetløk i Norge også?

Det er generelt økende interesse for flerårige grønnsaker. De er lette og stelle, man kan ofte høste dem om våren når det lite av andre ferske grønnsaker, det er mindre problemer med skadedyr og plantesykdommer og mindre behov for vanning. Det viktigste er å holde flerårig ugress unna.

Meld inn din løk
Genressurssenteret ønsker nå opplysninger om slike gamle løktyper som har vært i dyrking i minst 50 år, eller løk som har forvillet seg fra gamle hager. Løk vi får tips om vil bli vurdert, og eventuelt samlet inn til en bevaringssamling og/eller bli tatt vare på i Planteklubben for grønnsaker.

Gå inn på hjemmesidene til Genressurssenteret ved Norsk institutt for skog og landskap og bruk det elektroniske meldeskjemaet. En kan også sende epost til prosjektleder Stephen Barstow. Alle som gir tips vil bli kontaktet.

Les mer her