matprat.no

Grill godt

Grilling utgjør en betydelig brannfare. Hvert år får barn og voksne alvorlige brannskader under grilling.

Uhell og brann forebygges best ved at grillen plasseres riktig og i god avstand til brennbart materiale. Ikke bruk ødelagte griller, og sørg for at du har slukkeutstyret klart.

Grillvettreglene:
1.
Grillen skal stå trygt og stødig, og med god avstand til brennbart materiale.
2. Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen.
3. Barn skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
4. Bruk ikke flagrende eller løstsittende tøy under grilling.
5. Bruk tennbriketter eller små mengder tennvæske ved opptenning.
6. Bruk ikke tennvæske på varm grill.
7. Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
8. Asken skal være kald før den tømmes på et sikkert sted.
9. For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
10. Ha alltid førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

 

MED GASS: Les bruksanvisningen for gassgrillen, og følg instruksjonene for bruk og vedlikehold nøye. Kjenner du gasslukt og tror at dette kan skyldes lekkasje, skal du straks stenge av gasstilførselen fra gassflasken. Flytt flasken til et sikkert sted hvis det er mulig og fjern alle varmekilder (f.eks. stearinlys, sigaretter, stråleovner). Gå vekk fra grillen og kontakt brannvesenet.
Med jevne mellomrom bør gasskoblingen og -slangen sjekkes for å unngå lekkasje. Oppbevar aldri ekstra gassflasker nær grillen og bruk ikke gassflasker med bulker eller rust.

PÅ BALKONG: er det tryggeste alternativet elektrisk grill. Sørg for god avstand til brennbart materiale og hold grillen under oppsikt mens den er varm.
Hvis du griller i naturen må du ta hensyn til skogbrannfaren. Det er forbudt å gjøre opp ild i skog og utmark i perioden 15. april til 15. september uten tillatelse fra den lokale brannsjefen.

ENGANGS: Sørg for at engangsgrillen står stødig på et ubrennbart underlag. Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og kan antenne eller skade underlaget. Etter bruk skal engangsgrillen slokkets skikkelig og avkjøles med vann. Husk også at grillen ikke skal etterlates i naturen. Det beste er å ta den med hjem på en forsvarlig måte. La den stå på et trygt sted utendørs natten over før den kastes.

I HAGEN: Hvis dere liker å grille, og forholdene ligger til rette for det i hagen, kan dere vurdere å mure opp en fast grillplass. Når grillen har sitt eget område, er det enklere å legge til rette for trygge forhold. Faren for at barn løper forbi en flyttbar grill og velter den i farten, med alle de farene det representerer, forsvinner en gang for alle. Dessuten er det hyggelig med en grillplass, i tillegg blir grillingen enklere og med det også triveligere.

(Kilde: Norsk brannvernforening)

Å mure en grill
Det er fullt mulig å kjøpe en ferdig stablegrill, de enkleste variantene trenger du ikke engang å mure sammen. Men med litt god planlegging er det også mulig å mure et grillarrangement etter eget hode. Fordelen er at du får en løsning som er spesialtilpasset tomten og behovene deres. Dessuten er det jo noe med det å skape noe som ingen andre har maken til...

Det er en fordel å se på mange ulike løsninger først. Finn brosjyrer fra ulike leverandører, og tank over hva dere har lyst til å ha ute i hagen. En avlastningsbenk er nesten et "must", det er også greit å ha fast dekke foran grillen, slik at grillmesteren står godt. En peis er trivelig å ha i tillegg, det samme er innmurte hyller til oppbevaring av slikt som en gjerne trenger undervegs.

Ting å tenke på
Skal overflaten være glatt eller røff? Skal grillen ha myke "spanskinspirerte" former, eller være i minimalistisk stil? Skal overflaten slemmes eller pusses? Overflaten kan også males, eller slemmes med hvit mørtel. Skal det være fliser på benken?

Hvis dere skal benytte en ferdig grillinnsats, må løsningen også tilpasses denne. Kjøp gjerne innsatsen før dere starter muringen. Og har dere legoklosser i huset, så ta de frem og bruk de til å forme peisen i miniatyrmodell. Da får dere en ide om hvordan bredder, lengder og høyder vil se ut i forhold til hverandre.

En viktig faktor å tenke på, i tillegg til dette med trygg avstand til brennbar materiale, er vann. Anlegget må formes slik at regnvann og snø renner vekk. Det er regler for hvor nær bolig og grenser en kan plassere et fast ildsted. Forhør deg i din kommune om hvilke regler som gjelder.

Til sist; Sjekk ut priser hos ulike leverandører, men forsøk også å finne ut av hvem som har best kunnskap, og som best kan bistå deg med råd og veiledning, før du kjøper blokker og betong. Ved å handle hos dyktige fagfolk, er du sikret forsvarlige råd om selve muringen.

God grilling!