Kursing av snegle-ekspertene er i gang

Utdanning av kompetansepersoner skal være en viktig del av den store snegledugnaden. Onsdag denne uken ble det første sneglekurset arrangert med 27 ivrige og kunnskapstørste deltagere - de fleste fra lokalkontorene til Mattilsynet, skriver bioforsk.no.

 

- En sammenkrøpet svart skogsnegl vugger fra side til side når man klemmer den foran på kappen. Siste nytt er at også svarte skogsnegler kan ha tofarget underside. Tipsene er mange når det gjelder å skille de ulike snegleartene fra hverandre og de to kurslederne Arild Andersen og Solveig Haukeland ved Bioforsk Plantehelse, hadde sin fulle hyre med å svare på spørsmål fra deltakerne.

- Totalt har vi om lag 96 landlevende sneglearter her i landet, fortalte Haukeland, men bare et fåtall opptrer i større antall i hager og grøntanlegg. Ikke alle artene er like lette å skille fra hverandre. Noen har hus og noen har kjøl. Noen har åndehullet foran og noen har åndehullet bak. Dessuten forekommer noen av artene i flere ulike fargevarianter. Det faktum at enkelte av artene krysser seg med hverandre gjør ikke saken enklere...

Ansatte hos Mattilsynet først ute
27 deltagere, de fleste fra Mattilsynet, deltok onsdag på sneglekurs i regi av Bioforsk Plantehelse. Kurset var det første i en serie av kurs som vil bli arrangert rundt omkring i landet de neste fire ukene. På programmet sto identifikasjon, ekskursjon og Mattilsynets tilsynsoppgaver. I tillegg ble den nye snegleportalen, www.snegler.info, behørig presentert.

- Sneglekurset er en del av den nasjonale snegledugnaden, forteller Haukeland. Målet er å øke kunnskapen om snegler generelt, men også å bidra til bekjempelse av den plagsomme iberiaskogsneglen. Til dette første kurset hadde vi kun invitert representanter fra Mattilsynet. Disse fikk lære å skille de ulike snegleartene fra hverandre. Sikker identifikasjon er en forutsetning for at Mattilsynet skal kunne gjennomføre effektiv kontroll med de omsetningsleddene der spredning av iberiaskogsnegl er størst. Målet er å hindre videre spredning med planter og formeringsmateriale ved å gjennomføre et bedre tilsyn av import, produksjon og omsetning.

Flere sneglekurs i ukene som kommer
- Gjennom de senere kursene vil vi utdanne kompetansepersoner i lokale hagelag og kommuner. Disse personene skal senere bringe kunnskapen ut til folket og være lokale kontaktpersoner for Bioforsk. For å få oversikt over dagens utbredelse og videre spredning av iberiaskogsnegl vil det være behov for et stort antall personer i lokalmiljøene som har kunnskap om identifikasjon av snegler, forteller Haukeland. Kursdeltagerne vil etter gjennomført kurs få lokalt ansvar for å kartlegge utbredelsen av iberiaskogsnegl i sin kommune og gi oss regelmessig tilbakemelding om status.

 

Tekst og foto: Morten Günther