Endelig rosetid

Så fikk vi finvær og varme i år også, endelig kan vi tenke på rosene. Ta de rette grepene, så kan du få fin blomstring helt til høsten.

Kjøp kraftige planter, spør etter en sort som tåler litt og plukk ut planter med tre til fem kraftige grener. Da har du fått et godt utgangspunkt. Roser skal plantes i dyp, næringsrik jord, og få et romslig plantehull (40 cm). Har du hatt roser på samme plassen tidligere, er jorden sannsynligvis utarmet. I så fall bytter du ut noe av den. Ute i hagen skal rosene stå 8 - 10 cm dypere enn i potta. Det skal nesten begraves når de plantes om våren. Grunnen til dette er at hvis rosene fryser, så skjer det i podestedet. Godt begravd i jorden, er podestedet bedre beskyttet. Villskudd kommer i eller under podestedet, dyp planting kan også forhindre disse.

Motstandsdyktige roser
Vi steller gjerne godt med rosene om våren. På forsommeren står de fine og sterke, så reiser vi på ferie i juli, omtrent samtidig som blomstringen starter - og kommer hjem til soppskadde og lusspiste planter.

Er du flink til å gjødsle rosene, blir de mer motstandsdyktige mot skadedyr, sopp og sykdom. Før planting kan du legge noen gode never kugjødselkompost i plantehullet. Dette er god rosemat, uten at gjødselen er så sterk at den svir røttene. Rosene bør gjødsles tre til fire ganger i vekstsesongen, alt etter hvilke gjødsel du bruker. Gi gjerne ulike gjødselslag. Plantene er som oss, de liker variert kost og bør ikke spise for mye om gangen.

Etter juni bør du ikke benytte nitrogenrik gjødsel. Bruker du sterk gjødsel, for eksempel hønsegjødsel, må det ikke legges for tett innpå planten. Det vil svi rosene. Og gi dem gjerne litt kalk, eller skjellsand, i tillegg.

Rosestell
Noen roser tåler trekk, andre er mer sarte. Ingen skal stå for tørt. Klase- og buskroser er mest robuste. Stilkroser dufter best, dessverre er de også mer vintersvake og sykdomsutsatt. Jo mer fylte rosene er, jo mindre regn tåler de.

Ofte planter vi rosene inntil husveggen. Der blir det tidlig varmt, men også lett for tørt. Skal du ha roser tett innpå huset, og det kan være riktig vakkert med klatreroser på solveggen, så sørg for vanning. En nedgravd dryppslange løser mange problemer. Pass også på at du fyller på god jord før du planter. Ofte er jorden inntil huset nokså skrinn.

Bunndekkende roser, stilk- og klaseroser skal klippes ned til 10 - 15 cm. Det virker brutalt, men gir god, tett vekst. Regelen er å klippe over en utadvendende knopp. Buskroser kan også sette pris på en god stuss, gjerne ned til 40 - 50 cm. Klatrerosene kan tynnes litt, fjern samtidig døde og skadde grener.

I privathager bør det ikke være nødvendig å bruke plantevernmiddel mot sopp og lus. Det er en gift, og skader både skade- og nytteinnsekt, samt planten. Godt stell, og god gjødsling, kan forebygge lusangrep.