Privatinnførsel av planter og såvarer

Planlegger du å innføre planter og såvarer fra utlandet er det noen bestemmelser som gjelder spesielt for dette. Reglene skal hindre spredning av plante- og dyresjukdommer. Er du i tvil - sjekk på www.toll.no.

 

 

Som reisende til Norge
Når du reiser til Norge kan du ta med deg følgende frukt, bær, planter og plantedeler til privat bruk, uten at det kreves plantesunnhetssertifikat:
• inntil 10 kg frukt, bær og grønnsaker, men ikke poteter
• inntil 25 stk. avskårne blomster
• inntil 3 kg blomsterløk og blomsterknoller
• inntil 5 stk potteplanter (stueplanter) fra europeiske land
• inntil 50 porsjonspakninger med frø
Se for øvrig brosjyre om bestemmelser for reisende til Norge.


Bestille planter og såvarer fra utlandet
Privatpersoner kan, uten autorisasjon og tillatelse, innføre inntil 50 porsjonspakninger av hagebruksfrø til eget bruk i én forsendelse.

En forsendelse med verdi under 200 kroner og gavesendinger med verdi under 1000 kroner er fritatt for avgifter. En gavesending er en forsendelse som er sendt vederlagsfritt fra en privatperson bosatt i utlandet til en privatperson bosatt i Norge. Innførsel av planter og såvarer som gavesending er ikke fritatt for sunnhetssertifikat for varene. Dette sunnhetssertifikat utstedes i avsenderlandet og følger sendingen.

Tollvesenet håndhever reglene for import av planter og såvarer på vegne av Mattilsynet. Mer informasjon om regelverket på dette området finner du derfor på www.mattilsynet.no.

 

Du kan også kontakte Tollvesenets infosenter på telefon: 0 30 12.