Hage-vanning er viktig

Det er ikke rådyr eller iberiasnegler som gjør mest skade i en hage sommerstid - det er gjerne tørken. Det å komme hjem etter en ferie for så å oppdage at alt man hadde stelt i stand før ferien er ødelagt, er trist. Men mange får også hagen ødelagt på grunn av at kommunen har strenge regler for hagevanning. Da er et eget pumpeanlegg godt å ha.

 

På Nesodden hvor redaktøren i hage.no bor, er det kun tillatt med hagevanning med slange et par dager i uken. Ja, til tider hvor det har vært lite vann har det var totalforbud mot å bruke vanlig hageslange. Buker man bøtter eller kanner er det selvsagt begrenset hva man rekker over. Man blir i alle fall lang i armene til slutt. Mange gir også opp - men da dør alle de fine blomstene man tidligere hadde plantet.

Lykkelig?
Det er selvsagt ikke alle forunt ha rikelig tilgang på "gratis" vann sommeren gjennom. Mange har gjerne egne brønner i tillegg til innlagt kommunalt vann. Noen har boret etter vann, men mange er så heldige at de har et tjern i nærheten. Legger man da ut en vannledning tilknyttet en pumpe kan man leve lykkelig sommeren gjennom. Skjønt det er ikke bare bare dette heller.

For det første må man selvsagt skaffe seg tillatelse for å ta vann fra annen manns tjern. Det koster gjerne også noen kroner, men selvsagt langt mindre enn det som blir målt gjennom den kommunale vannmåleren. I tillegg koster det gjerne noen kroner å skaffe seg både slanger og pumpe.

Det kan også være en prøvelse å få systemet til å fungere - gjerne etter at det har stått en vinter. Noe kan ha frosset i stykker. Det største problemet er kanskje å få ut lufta som ligger i slangen. Da må man gjerne fylle vannledningen med kommunalt vann. Men det er ikke alltid at dette virker etter første forsøk. Men når vannet først kommer - så kommer det i strie strømmer.

Ellers er det morsomt å se på alle som går forbi og som gremmer seg når vannsprederen går mens vanningsforbudet råder. Noen tenker kanskje å ringe vanningspolitiet. De kan gjerne komme -  men de vet selvsagt at de fleste som bor ved tjernet har eget sommervann som brukes til vanning. Og da får heller de som ikke har vært så lur å kjøpe et hus i nærheten av et vann ose av misunnelse. 

Mange tips
Ellers er det mange andre vanningstips man kan bruke for å redde enkeltplanter. Reiser man bort må man gjerne alliere seg med gode naboer/venner. Men det finnes utstyr som gjør at hagen kan reddes selv om det ikke finnes andre enn tekniske medhjelpere. Uansett bør man sørge for at det blir vanning sommeren gjennom om hagen skal utvikle seg slik man gjerne vil.