Nå blomstrer det i Hardanger

Fruktblomstringen i Hardanger er på topp! Kirsebærblomstene er på sitt flotteste i disse dager, og epleblomstene kommer for fullt. Forskningssjef Lars Sekse ved Bioforsk vest Ullensvang forteller om optimale forhold for fruktdyrkerne i Hardanger, skriver Bioforsk på sine hjemmesider. 

 

- Dette er tidligere enn vanlig, men med de værforholdene vi har nå lover dette bra for årets frukthøst, forteller Sekse. Mer enn halvparten av Norges kirsebærproduksjon kommer herfra, og fruktdyrking er fortsatt en viktig næring i mange vestlandsfjorder. Frukthagene setter sitt preg på kulturlandskapet, et landskap som er svært viktig for turistnæringen i disse områdene.

Lars Sekse kan fortelle at det stadig utvikles nye dyrkingsmetoder og prøves ut nye sorter. - Vi arbeider bl.a. med å utvide morellsesongen gjennom å dyrke under kontrollerte forhold, store plasttunneler gir plantene ly for vær og vind, og dermed mulighet for senere innhøsting enn vanlig. Noe som vil kunne gi nyplukket frukt lenge etter at sesongen er avsluttet andre steder. Vi anlegger i disse dager forsøksfelt for å prøve ut økologiske metoder i fruktdyrkingen, forteller Sekse. Det er en kraftig økende etterspørsel etter økologisk frukt, og det skaper nye og interessante utfordringer for forskningen.

- Dette er en svært hektisk periode for både forskere og dyrkere, fortsetter Sekse. En må arbeide for å forebygge skader fra insekter og sopp, noe som bl.a. krever overvåking og tett oppfølging. Så langt har det vært små eller små eller ingen problemer. For at frukten skal få den størrelse og kvalitet som skal til, må man tynne. Tynning går ut på at man fjerner opp til 90 % av blomstene. Dette krever mye arbeid - men resultatet blir frukt av førsteklasses kvalitet, avslutter forskningssjefen.

Ragnar Våga Pedersen