Kjært barn mange navn

Steinbed, grusbed, fjellhage ............ kjært barn har mange navn.

Det grunnleggende i et steinbed er først og fremst at både overflaten og jorden består av store deler grus, steinstøv og stein. Fordelen med dette "jordsmonnet" er at man kan dyrke planter som ellers ville hatt vanskelig å overleve i vår alminnelige relativt tunge hagejord og kjølige klima. Her vil de få god drenering, et varmere miljø og mindre ugress å konkurrere med. Ugresset fester seg nemlig ikke spesielt godt i steinbedene. Er grunnarbeidet gjort skikkelig er vedlikeholdet i all hovedsak en enkel tilførsel av sentoppløselig gjødsel på vårparten samt å dele de plantene som "breier seg" for mye.

* Forutsetninger for å lykkes: Analyser de stedlige forholdene - bedet må få mye sol, lite trekk og ha god dreneringen.

* Grunnarbeid: Rotutgress MÅ fjernes - det er vanskelig å få luket dette vekk etter at steinbedet er anlagt.

* Steinmasser: Følgende masser inngår som elementer i steinbed:
Steinstøv: Dette er sprengt stein som inneholder alt fra knuste "melete" steinmasser til steiner på opptil 1,5 cm. Dette gir et godt underlag da den både gir røttene noe å feste seg i samtidig som den gir god drenering. Bruk derfor dette som en basis.

Sand/skjellsand: Sand blir ofte for kompakt og planterøttene får ikke puste. Bruk derfor dette i små mengder som tillegg for enkelte planter.

Grus: Grus er naturlige masser som ikke er knust og dermed er størrelsen veldig varierende. Den kan lett "falle sammen" og dermed skape lite tilfredsstillende og for tett grobunn for plantene eller rett og slett sperre for røttene.

*Jordmasser: Avhengig av plantenes krav, vil jorden måtte inneholde relativt store mengder med drenerende masse. Jorden skal alltid være lett og ikke inneholde leire. Bland gjerne inn steinmel sammen med f.eks. fin singel i øvre jordlag.

* Oppbygging: Om du lager en topp, et trau eller en flate er det viktig at bedet kommer opp fra det flateste nivået. Dette sikrer god drenering, som er veldig viktig. Start gjerne med større stener som fyller ut til ytterste kant og fyll på med godt blandet masse. Herifra går du over til mer forming av massene oppover, d.v.s. de stenene som du ønsker skal synes. Bestem deg for form og type stein og hold deg til dette. Det blir fort rotete hvis det blir blanding av alle typer og former. Bruker du større, runde steiner bør de, både pga sikkerhet og det visuelle inntrykket, legges med 2/3 under jordskorpen

* Vekster: I et steinbed er det flott å kombinere både vintergrønt, løk, sommerblomster og stauder. Her er noen forslag:

Vintergrønt/busker

LøkStauderSommerblomster
Erica – lyngSnøklokkeSildreSpansk margeritt
DvergrhododendronLave NarcisserBergknappSmådodre
TysbastRuteliljerLewisiaMiddagsblomst
Balsamedelgran(nana)HundetannGentianaPåfuglblomst
KrypeinerKrokusLavendelTvillingblomst