Ordfører oppfordret til å bevare solblom

Etter forslag fra "Arvesølv"-prosjektet er ordfører Johnny Greibesland i Songdalen oppfordret til å ta vare på kommunens forekomst av solblom.

 

Miljøvernminister Erik Solheim har den siste uken sendt postkort til alle landets ordførere med oppfordring til å ta vare på en sårbar eller truet art som finnes i kommunen. Prosjektet "Arvesølv - Biomangfold i kulturlandskapet", som er delfinansiert av Genressurssenteret, har kommet med innspill når det gjelder sårbare planter knyttet til kulturlandskapet i Agderfylkene, skriver skogoglandskap.no.

På bakgrunn av dette har to kommuner i Vest-Agder fått postkort fra miljøvernministeren; Johnny Greibesland i Songdalen og Stein Arve Ytterdahl i Farsund kommune som har fått oppfordring til å ta vare på arten strandtorn (Eryngium maritimum). Begge artene er avhengig av et levende kulturlandskap i fortsatt drift for å overleve, og begge er kommet på den norske rødlista på grunn av endringer i landbruket og gjengroing av arealer som tidligere ble slått og beitet.

Begge plantene har lange tradisjoner som medisinplanter. Solblom (Arnica montana) brukes fortsatt og er råstoff for mange helseprodukter. Forekomster av solblom ble besøkt under Genressurssenterets kulturlandskapskonferanse i juni 2007.

Mer om Miljøvernministerens postkort-aksjon og lenker til kortene som er sendt til Farsund og Songdalen finnes nedenfor.

Miljøvernministerens postkortaksjon om sårbare arter. Omtalt hos Direktoratet for naturforvaltning.