Lover bra sommer i Nord-Norge

Etter at nordlendingene har opplevd hustrige maidager med snø og vanskelige kjøreforhold, lover meteorologene bra sommervær.

I hvert fall lover de en nordnorsk sommer varmere enn normalen, om man skal feste lit til det relativt nye fenomenet sesongvarsel fra Meteorologisk institutt.

1 grad varmere
Ifølge dette varselet kan folk i Nord-Norge forvente en sommer som er cirka 1 grad varmere enn det som er vanlig. I resten av landet blir det heller små variasjoner.

I sesongvarselet understreker meteorologene at varselet gjelder gjennomsnittet for sommermånedene juni, juli og august. Det kan bli en hustrig juni, men hvis sesongvarselet slår til, skal det oppveies av varmere vær senere, slik at gjennomsnittet for de tre månedene blir 1 grad varmere enn normalsommeren.

Usikkerhet
Den varslede temperaturøkningen er meldt i forhold til en normal sommer, som regnes som gjennomsnittstemperaturene for somrene fra 1961 til 1990. Varselet sier ingen ting om nedbør, så sommeren i nord kan også i år oppleves veldig ulikt, avhengig av hvor regnbygene treffer og når man har ferie.

Meteorologisk institutt sier at sesongvarslene for våre områder er på et foreløpig stadium. Sesongvarsler har i dag størst nytteverdi i områdene nær ekvator, fordi et værsystem knyttet til El Nino avgjør værutviklingen der på lang sikt. Evaluering av sesongvarslene til nå har vist at de har hatt forholdsvis lav treffsikkerhet for Nord-Europa.