Plant, stell, spis

Gi gode trær en bra start, med sol og riktig jord. Så kan du høste både mye og lenge.

Nå når frukttrærne vokser i potter i hagesentrene, kan de plantes hele sesongen. Minst heldig er det å gjøre det mens det er varmt og tørt om sommeren. Da er det bedre å plante i løpet av en fuktig vår, eller høst.
Rik blomstring og smakfull, moden frukt forutsetter at trærne får sollys. Også i en liten hage må trærne få stå solrikt. Og det nytter ikke å plante for tett, selv om du har lyst på mange trær. Men søyletrær tar ikke store plassen, og en eplehekk gir maksimal fruktbæring på liten plass. Ulempen er at frukt i hekken kan bli vel fristende for små fingre på epleslang...

Gode fruktvalg
Discovery er en super sort for mindre hager, Katja er en god nummer to. Begge holder seg friske og har gode høstepler. Aroma har gode vinterepler, og kan lagres helt til jul.

Dagens hager er som regel så små, at det kan være vanskeligere å få plass til pære- og plommetrær. Men har du muligheten til det, så plant gjerne inn Opal plommer. De er ikke uten grunn vår mest populære spiseplomme. Det største problemet med Opal er faktisk at de kan være for voksevillige. Da blir utfordringen å begrense treet uten å klippe for mye. For klipping fremmer ny vekst.

Gode former
Trær bærer best på horisontale grener. Forming av frukttrær er en kunst i seg selv, og må startes på planteskolen. Arbeidet krever tid og kompetanse, derfor koster gode trær mer. Men hvis målet er å få god frukt fra egen hage, er nok de ekstra hundrelappene verdt prisen.

Frukt trenger vann, men treet skal ikke stå vått. Unngå søkk i hagen, og spa inn grov sand hvis jorden er tett.

Frukttrær trenger kalk og moderat gjødsling, men de skal ikke ha like mye nitrogen som plenen. Står de i gresset, bør du unngå å gjødsle nærmest trærne. Og la jorden være naken inn mot stammen de første årene, ellers vil gresset stjele næringen treet skulle hatt.

Og husk vedlikeholdsbeskjæring, så får du rikere blomstring og masse god frukt. Lenge.