Økte matpriser og mer lønn til bonden

En familie på fire vil få økte matvareutgifter på rundt 1.500 kroner i året som følge av den nye jordbruksavtalen.

 

Fredag ble bøndene og staten enige om den nye jordbruksavtalen, som har en økt inntektsramme på 1,9 milliarder kroner. Avtalen fører til at prisene på norskproduserte jordbruksvarer samlet kan stige med drøye 3 prosent den nærmeste tiden. Prisøkningen starter allerede fra 1. juli. Landbruks- og matdepartementet anslår at en familie på to voksne og to barn vil få økte matvareutgifter på 1.500 kroner i året som et resultat av bøndenes nye avtale med staten.

God avtale
- Denne jordbruksavtalen er den beste på mange år, men avstanden til andre arbeidsgrupper i samfunnet er fremdeles altfor stor, understreket Bondelagsleder Bjarne A. Undheim da avtalen ble lagt fram i Oslo.
Bøndenes inntekter vil øke med knappe 10.000 kroner per årsverk i 2008 som følge av den nye avtalen. Fra 2008 til 2009 vil bondens årsinntekt øke med knappe 22.000 kroner.

Av inntektsrammen på 1,9 milliarder er 1.505 millioner kroner økte råvarepriser, mens 350 millioner kroner er økt bevilgning over statsbudsjettet i 2009. 45 millioner kroner er ledige midler på avtalen fra 2007.

- Skuffende
Både Norges Bondelag og Bonde- og småbrukarlaget vil oppfordre sine medlemmer til å si ja til avtalen som nå skal til uravstemning. Leder Ole-Anton Teigen i Bonde- og småbrukarlaget er imidlertid skuffet over at regjeringen ikke strakte seg lenger. Kravet fra jordbruket var på 3,3 milliarder kroner og dermed langt unna hva partene til slutt ble enige om.

- Jordbruket hadde denne gangen store forventninger om et økonomisk løft utover det vi har fått til i disse forhandlingene. Det er spesielt skuffende at staten hadde så lite å bidra med av friske budsjettmidler for å jevne ut noe av effekten av de store prispåslagene som nå kommer, sier lederen i Bonde- og småbrukarlaget.
Resultatet av uravstemningen i Norges Bondelag og Bonde- og småbrukarlaget blir formidlet til staten 3. juni.

Fornøyd statsråd
- I sum er dette et godt jordbruksoppgjør, som ikke minst ser framover og som peker på områder hvor det er behov for reformer, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp).
Statsråden er særlig stolt av at partene er blitt enige om å utrede en reform av pris- og markedsordningene for kjøtt og egg med sikte på gjennomføring fra 1. juli neste år. Han mener oppgjøret viderefører den snuoperasjonen han har lovet for inntektsutviklingen i jordbruket.

- Over tre år får jordbruket en netto inntektsvekst på om lag 60.000 kroner per årsverk. Stiger kostnadene for kunstgjødsel og kraftfôr ekstraordinært, gjennomfører vi justeringsforhandlinger til høsten, lover statsråden.