Konstruktiv krukkestart

Endelig kan vi fornye krukkene i hagen. Husk at god innsats i starten, gir fin og langvarig blomstring! 

Blant fordelene med krukker i hagen, er at du kan få blomsterprakten der du ønsker, og nesten når du ønsker. Og når plantene er avblomstret, kan du flytte vekk krukken og hente frem en annen.

Vil du ha flere fordeler? Krukkene kan pynte opp på steder hvor det ellers er vanskelig å få en fargeklatt, for eksempel på en stor gårdsplass eller innunder takskjegget. Krukker gjør det lett å få variasjon i blomstring og farger, du slipper luking og kan få blomstring nå. Men skal den vare, må du passe på krukkestørrelsen, vannmengden og gjødsel…

Krukker gir variasjon
En plante i potte er som en kanin i bur: Både kaninen og planten kan klare seg alene ute i det fri. Men med godt stell, kan de ha det enda bedre i potte (bur) enn i naturen.

Det er lett å gå seg vill i hagesentrene om våren. Enten kommer vi hjem med bilen full, eller så blir vi så forvirret av utvalg og muligheter, at vi ikke får kjøpt noe. Det du trenger er gode krukker, god jord, egnede blomster og gjødsel. Samt en plan!

På terrassen er vi hele sommeren. Her vil vi ha frodige sommerblomster med god lukt og flott blomstring. Ved inngangen kan du ha store krukker med plass til vintergrønne busker i kombinasjon med blomster. Plant gjerne inn stemorsblomster nå, senere i sommer bytter du de ut med Flittiglise eller andre ”sommergleder”. Når høsten kommer overtar lyngen. Ved samplanting må blomstene du velger være tilpasset lyskravet til det vintergrønne. Sett gjerne også krukker på plattinger og langs gangstier i hagen.

Mange muligheter
Det er grenser for hvor mye du får plass til i én krukke. I en sammenplanting vil ofte én plante vokse på bekostning av de andre, og hvis en av plantene går ut, er det veldig synlig at her mangler det noe. Ønsker du variasjon, er det bedre å bruke mange krukker.

Noen lykkes med planter som andre ikke får til, så planteslag velger du etter smak og behag. Men villige blomster er for eksempel Betulia, en Begoniasort som kom på markedet for noen år siden. Du kan velge mellom ferskenfarget og rød, planten er nøysom, tåler det meste og står til frosten tar den. Potetplanten er en populær plante som fortjener oppmerksomhet. Den blomstrer hele sommeren, passer godt i krukker og kommer både i hvitt og blått. Gul Margeritt er en fin, hardfør plante som tåler dårlig vær og står godt. Nå har det for øvrig kommet et rikt utvalg av Margeritter, og det kommer stadig nye. Vi kan velge mellom enkle og fylte hvite, det finnes fylte røde, enkle rosa og fylte Margeritter som er gule helt innerst og går over til hvitt og skarp rosa. Gi Margerittene god jord så får du mektige og riktblomstrende planter. En kraftig dose av kukompost i jorden gir et godt resultat.

Gode kombinasjoner
Velg krukke ut fra plassering og hvilke planter du skal bruke. Store krukker er lekkert, men hvis de skal flyttes bør du kanskje ikke velge de største.

Som regel passer lave kompakte planter i lave potter, mens oppstammede sommerblomster og små trær er lekre i høye slanke krukker. Husk at høye krukker lett blir ustøe, derfor bør du ikke bruke planter med vindfang i disse. Jo mer vindfang planten har, jo stødigere krukke trenger den.

Plantene må ha gjødsel (les mat) for å leve og bli livskraftige. Sterke planter i god vekst motstår også lettere sykdom og skadedyr. Gjødsle planten regelmessig hele sesongen, og ikke stopp for tidlig om høsten. Står planten utsatt for regn, vaskes mer gjødsel ut enn om den står under tak. Ikke tilfør sterkt gjødselvann til en tørr krukke, det gir sviskader. Krukken bør være oppvannet i minst to timer før du gjødsler. Alternativet er å bruke langtidsgjødsel, da slipper du å tenke mer på den saken på en stund.

Jorden betyr alt
Jordkvalitet handler ikke bare om mengden næring som er i jorden. Vel så viktig er jordstrukturen. Fin, melaktig jord er tett, holder på fuktigheten og slipper ikke til nok oksygen. Torv kan være av vel så god kvalitet som plantejord, men finn gjerne litt grov torv. Jo grovere den er, jo mer luft og vann kan den inneholde.

Dersom du tilsetter jorden et sugende materiale, som lecakuler eller lavastein (fås kjøpt i hagesenter, eventuelt på bestilling), bedres dreneringen. Leca og lavastein suger opp vann når det er overskudd, og gir det fra seg igjen når jorden blir tørr. Da unngår plantene både drukningsdøden og tørkeskader. Bland gjerne inn så mye som 1/3 drenerende materiale i jorden. Før du vanner, bør du kjenne i hver enkel krukke om denne blomsten trenger vann, for plantene skal ikke stå våte. Og selv om én krukke er tørr, så betyr ikke det at nabokrukken trenger vann.