Ingen flere fluefunn

Mattilsynet gjorde i forrige uket re funn av Søramerikansk minérflue (Liriomyza huidobrensis), men en landsomfattende kontroll har ikke avdekket flere funn. 

Det er gjort kartleggingsarbeid og inspeksjoner i flere hundre gartnerier og hagesentre over hele landet. Plantene blir inspisert visuelt og feller blir hengt opp, men foreløpige kontroller av disse har ikke avslørt flere angrepne virksomheter.

Det er imidlertid for tidlig å avblåse kontrolltiltakene. Avhengig av temperaturen vil det ta to uker til en måned før man kan være sikker på at fluene ikke har blitt spredd ytterligere. Mattilsynet vil fortsette kontrollene av alle gartnerier som har mottatt småplanter av Exacum fra Danmark i risikoperioden og hagesentre som er i faresonen for å ha fått inn smittet materiale. I de tre angrepne virksomhetene er det foretatt nødvendig destruksjon, sprøyting og desinfisering for å sikre at fluene blir utryddet og ikke kan spres herfra.

Minérfluene kom til Norge fra en dansk småplanteprodusent. Den angrepne virksomheten i Danmark ble i forrige uke stengt av danske myndigheter.

Fluene innebærer ingen risiko for mennesker, men norske myndigheter ønsker ikke at den skal få mulighet til å etablere seg verken i norsk natur eller i norsk veksthus- og frilandsproduksjon.