Alle fortjener en lun hageflekk

Med lé og lune løsninger kan privatlivet hvile og hagegleden blomstre. 

Tenk å krype ned i godstolen ute i hagen etter en lang dag på jobb, rundt deg nynner insekter i kor og sommerfuglene svirrer. Her kan du sitte lenge!
For mange er dette en fjern drøm. Nordadrag og kalde ishavsvinder, trekk fra snøhvite fjellvidder, mye vind og rufsete temperaturer kan sette utelivet på en prøve. Likevel, med smarte løsninger og tøffe planter er det oppnåelig de aller, aller fleste steder.

Selv har jeg hatt den store gleden det var å nyte en kaffekopp i er herlig hage i Kjøllefjord, helt på nordspissen av Norge og ganske forblåst. Med lé og lune løsninger, fikk hagegleden blomstre – mange dager i året.

Og uten sammenlikning forøvrig, har danske forsøk vist at de kunne øke antall timer du kunne oppholde deg stillesittende ute fra 70 til 170 timer med gode léplantinger, hekker og lévegger. – En nesten tredobling av utetiden – er ikke det innsatsen verdig?

I hekker og léplantinger er det viktig at ingen planter dør ut og gir vinden innpass – velg så sikre planter som mulig disse stedene.

E-plante
E-plante er et resultat at samarbeide mellom planteskoleeiere, gartnere og forskere. Disse har i forsøk og i hager/parker observert enkeltplanter som har klart sitt klima bedre enn andre. Disse er igjen benyttet videre som morplanter eller frøkilder etter strenge rutiner slik at avkommet får så like egenskaper som morplanten som mulig.

De er og garantert dyrket i Norge og er derfor best mulig tilpasset vårt klima. Slik tilbys vi et utvalg planter med garantert og dokumentert opphav og langt sikrere etablering og vekst – nettopp til litt røffe forhold.

E-planter er denne sommeren tilgjengeliggjort for helt vanlige hageeiere gjennom enkelte hagesentra, tydelig merket med oblat med en rød, stor E, er en garanti for at plantene tåler sitt anbefalte klima. Men også her er noen bedre egnet til kyst og noen til fjells, noen i nord og noen lenger sør. Spør om råd, e-plante er testdyrket flere steder i landet og sitter på mye informasjon om hvordan planten sannsynlig vil utvikle seg hos deg.

Utvalget planter er i stadig vekst og representerer i dag mange forskjellige planter med ulik blomstring, høyde, bredde og dekkevne og med anbefalinger om bruksområde. Let deg fram på www.e-plante.no, dersom ditt nærliggende hagesentra ikke står på forhandlerlisten, velg planter og avtal levering.

Tøft klima?
Nord-Norge har steder og lokale ”hiker” som har langt bedre klima enn mange steder lengre sør i landet, mens høyere til fjells eller langt ut på vindutsatte steder også i sør byr på store utfordringer. Du vet selv best om det er værhardt der du bor og om det er lett å få planter til å gro.

Vind er ofte en utfordring og løsningen er oftest; bygg eller plant deg inn. Innenfor lune hekker og lévegger kan de herligste oaser skapes.
Vinterkulde, og gjerne i kombinasjon med lite snødekke, kan også så absolutt være en utfordring for planter, velg planter som er hardføre for den klimasonen du bor i. Dette er hagesentrene kjente med, så spør om råd og hjelp. – Og eksperimentér med mindre hardføre planter først når de kan tilbys en solrik, lun plass.

Kort vekstsesong er en betydelig utfordring særlig opp mot fjellet og langt nord. De lange soldagene og det spesielle lyset i nord, gir både annerledes vekst og nye utfordringer. Igjen er det å velge gode planter for lé og lage lune, solrike plasser.

Med planter i sommerbagasjen?
Å flytte planter langt av sted fra nord til sør og også fra kyst til innland eller omvendt, er moro, men litt gambling. Temperatur og lys er plantenes viktigste tegn for vekst og hvile, de endres mye fra nord til sør og fra innland til kyst, og enkelte kan bli ganske forvirret og slett ikke vokse eller utvikle seg som normalt.

En E-plante som er anbefalt for ditt område er godt dokumentert og testet med det mål å gi deg et sikkert plantevalg, den er produsert her til lands og trenger ikke flyttes for langt – også derfor er det et sikrere valg.

Hvor velge sikkert og hvor leke med planter?
Hagen skal være et pluss-sted, en lek med planter er for mange en spennende og gledesfylt del av tilværelsen. Enda mer kan du lykkes med dette hvis du først har skapt lune gode rom. Hekker og léplantinger er gode verktøy for det. ”Spill sikkert” disse stedene, det er et godt råd:
Hekker, léplantinger og hele skråninger er typiske steder der du gjerne vil ha jevn etablering uten synlige hull etter døde planter. Dør enkeltplanter, blir det lite pent, samtidig som det gjør det vanskeligere for mere sårbare planter å overleve på innsiden. Din lune plass for solbading og hygge blir også satt på prøve.

Litt planlegging lønner seg: Lek deg på papiret først, start ytterst med lé og tegn deg innover mot de lune gleder.

På www.e-plante.no finner du oversikt over det planteutvalget som til enhver tid er tilgjengelig, og informasjon om hvilke egenskaper de forskjellige plantene har og hvor de egner seg best. I flere hagesentre kan du og finne brosjyremateriale som gir denne informasjonen.