Druer i hagen?

Det lar seg gjøre å dyrke druer på friland. Ikke over hele landet, men kanskje i flere områder enn vi i første omgang tror. Vil du forsøke?

Det er ikke så lenge siden drueplanter var et sjeldent syn i hager i Norge. Men på sørvestlandet er det nesten på vei til å bli vanlig nå.

Druene trenger en lang og varm vekstsesong for å modnes. Men nye sorter fra kaldere strøk i USA, samt Latvia og Russland, er etter hvert importert til Norge. Disse tåler kulden bedre enn de søreuropeiske slagene. Og planter vi druene på riktig sted i hagen, er det vel vært et forsøk.

Noen dyrker druer fordi det er spennende å prøve noe nytt, særlig er det gøy med planter vi forbinder med varmere breddegrader. Noen vil ha spisedruer, mens andre lager vin... Spisedruedyrkerne nøyer seg gjerne med en plante eller to, mens vindruedyrkerne ofte går mer vitenskapelig til verks, og også kjøper flere planter.

Nordisk sommerlys
Riktig plantested er viktig. Druene trenger varme og lengst mulig vekstsesong. Men det er utrolig hvor varmt det kan bli i en varm solvegg. I Trøndelag, og i Mo i Rana dyrkes det på forsøksbasis druer i sørskråninger. Men så langt nord må planten dekkes til vår og høst.

Drueplanten foretrekker veldrenert jord. Det første året etter planting bør du passe på med vanning, gi gjerne også litt gjødsel (halvparten av det du ville gitt en annen frukt/bærplante). Senere klarer den seg selv. Når druen har etablert seg, kan røttene strekke seg flere meter for å finne vann og næring.

I vårt klima er det ikke noe problem med små skadedyr og soppsykdommer ved utendørsdyrking. Dette er et større problem i land som Latvia og Danmark. Også de lange, lyse dagene våre i juni og juli, er en fordel. I drivhus kan det bli problemer med for tett luft, og soppangrep. Men dette skjer sjeldent hvis en sørger for god lufting.

Bli kjent med sorten
Kvaliteten på årets avling henger sammen med vær og temperatur, som med annen frukt. Men erfarne druedyrkere mener det er enklere å dyrke druer enn mange andre frukter.

Tidspunktet for modning handler også mye om sorten. Det er etter hvert kommet hardføre, tidlige sorter som egner seg for dyrking her hos oss. De sene sortene kan det bli vanskeligere å få modne.

Forskjellen mellom vindruer og spisedruer handler om syrer, sukker og aroma. Spisedruer har jevnt over litt mindre syre og litt annen aroma. Men så er det slik at noen sorter går bra til begge deler.

Riktig sortsvalg, planting og beskjæring er avgjørende for om du får en god drueavling eller ei. Det finnes dessverre villedende veiledning der ute. Kjøp planter hos seriøse forhandlere, og be om veiledning til planting og beskjæring hos forhandleren.