Beskjæring av furu

Min nabo har det digert furu-tre, med en stor gren som henger over mitt bed og stjeler både sol og regn. Jeg får lov til å sage denne av, så lenge jeg kan garantere at treet ikke blir skadet/dør. Kan jeg det? Greina har muligens en radius på 10 cm, og går ut ca 2 meter opp på stammen.

Mary Anne 

Hei Mary Anne

Din nabo har satt et krav det er umulig å kunne innfri. Det er med planter som det er med mennesker; noen overlever å få en skade andre tåler det dårligere. Jeg ville dog ikke tro at et kjempetre - som du beskriver det - vil dø av å få saget av en gren på den størrelsen du ønsker.

Når du skjærer, er det viktig at du lar snittflaten bli så "ren" som mulig (ikke fliset opp i kantene etc) og at den vender slik at fukt/regnvann etc.
renner ned og ikke bli liggende på flaten. Lag også snittflaten så liten som mulig. Dette er tiltak mot sopp og infeksjon. Derfor altså smart å unngå fuktige årstider som høst og senvinter/vår.

Godsnakk med naboen og si at du skal gjøre alt som du kan for å foreta dette på en skikkelig måte og men at du ikke kan garantere noe.

Lykke til! :)

Med vennlig hilsen fra Marit