Voksevillig ugress

De elsker næringsrik jord, men strutter også av iver på de skrinneste, tørreste og tristeste steder. Ugress overlever det meste.

De elsker næringsrik jord, men strutter også av iver på de skrinneste, tørreste og tristeste steder. Ugress overlever det meste.

Om historien er sann eller ei vites ikke, men det var engang en mann som var så veldig til å skryte, alltid skulle han være best. Så kom han opp i en krangel med svigermora om hvem som var den dyktigste gartneren. De ble enige om et forsøk: Den som først kunne få frem en utvokst plante fra et frø, ble vinneren. Mannen sådde et løvetannfrø og vant med glans. Hvordan forholdet til svigermora ble etter dette, sier historien ikke noe om...

Ugress er voksevillig, formeringsdyktig og standhaftig. Og jo bedre vi legger til rette for våre sarte hageplanter, jo bedre trives ugresset i bedene våre. Der tar de næring, lys og plass. Ikke er det fint heller. Så vekk må det!

Det skal godt gjøres å ha hage uten luking, men det betyr ikke at luking er det eneste svaret. Beste middel mot ugress er forebygging, og det kan vi gjøre på flere måter.

Ugress deles i to hovedkategorier, frøugress/ettårig ugress og rotugress/flerårig ugress. Men - også rotugress lager frø! Rotugress må tas med roten, frøugress må forhindres.

Stopp formeringen
Ikke la ugresset få stå til det setter frø. Da bombarderes snart hagen din, og nabolaget, av nytt ugress. Legg heller ikke blomstrende ugress i komposten. De kan sette frø selv om de mangler rot, og en døende plante vil sette alle krefter inn på å formere seg. Får du frø i komposten, sprer du ugressfrø i hele hagen neste gang du legger ut kompostjord.

For å bli kvitt frøugress bør du luke tidlig, slik at det fjernes før blomsten dannes. Vurder også å dekke jorden i blomsterbed og under busker, slik at frø som kommer med vinden ikke finner jord å vokse i. Sort planteduk slipper ikke gjennom lys og kveler rotugresset. Dekk gjerne duken med bark. Bark alene vil ikke stoppe rotugresset, men begrenser mengden frøugress. Dessuten er det enklere å luke vekk frøugress som vokser i bark.

Et annet alternativ er å plante så tett at jorden er opptatt. Bruker du stauder, kan du luke mens staudene er i ferd med å vokse seg til om våren. Senere vil staudene dekke jorden. Da kan du håpe på at forholdene blir så vanskelige for ugresset at du slipper å luke i det bedet resten av sommeren.

Drep røttene
For å bli kvitt rotugress må du fjerne røttene. Problemet er at det vil komme nye planter fra selv bitte små rotbiter. Den beste måten å forebygge rotugress på, er å bruke ugressfri jord. Skal du anlegge nytt bed, eller ny hage, kan du legge jorden brakk til ugresset er dødt. Dekk jorden med sort duk som slipper gjennom vann, men ikke lys. La duken ligge på minst to sesonger, dekk den eventuelt med sand eller bark for å skjule duken og holde den på plass. NB! La duken gå godt utenfor det området du skal bruke, rotugress forflytter seg under jorden med lange, fæle røtter.

Et annet alternativ for små områder er å fjerne jorden og legge inn ugressfri jord. Hvis alt annet er forsøkt fånyttes, kan du sprøyte. Mest vanlig er Roundup, middelet er mest effektivt om våren og forsommeren mens planten er i god vekst. Skal du bruke gift i hagen må du lese bruksanvisningen nøye og følge denne.