Halvparten gjødsler feil

I disse dager sprer norske bønder 400 000 tonn mineralgjødsel på jordene sine. Halvparten av gjødselsprederne er feil innstilt, med ujevn gjødsling som resultat. 

April og mai er høysesong for gjødsling, og rundt 70 prosent av all mineralgjødsel spres i disse månedene. Hvert år brukes det drøyt 500 000 tonn mineralgjødsel på dyrket mark i Norge, viser tall fra Mattilsynet.

Rundt 90 prosent av jordbruksarealet gjødsles med Yara fullgjødsel. Dette er en kjemisk fremstilt mineralgjødsel med næringsstoffer planten trenger, inngranulert i hvert enkelt gjødselkorn.

– Riktig gjødsling gir robuste vekster med optimalt næringsinnhold og som kan stå imot sykdommer og skadegjørere, sier avdelingssjef Bjørn Tor Svoldal i Yara.

Riktig gjødsling gir også god økonomi for bonden og redusert risiko for forurensing til nærmiljøet.

Feilgjødsling derimot kan føre til en rekke negative konsekvenser. Vekstene kan bli svakere og gi redusert avling. De kan ha dårligere næringsinnhold som mat og fôr. Det fører til penger tapt for bonden og i verste fall forurensing til omgivelsene.

Feil innstilling
Beregninger fra organisasjonen Det Kongelige Selskap for Norges Vel viser at feilgjødsling fører til et inntektstap for bøndene på mellom 100 og 200 millioner kroner i året.

– Problemet er først og fremst feil innstilling på gjødselsprederne som bøndene bruker, sier Tor Breen i Norges Vel.

De aller fleste bønder bruker sentrifugalspreder som fordeler gjødselen utover åker og eng.

– Undersøkelser viser at rundt halvparten av disse sentrifugalsprederne gjør for dårlig arbeid fordi de er feil innstilt. Mange bønder har behov for hjelp og veiledning, sier Breen.

Sammen med Bioforsk og Yara kurser nå Norges Vel ledere i forsøksringene i riktig gjødsling og innstilling av gjødselspredere. Landbrukets Forsøksringer, som nå heter Norsk Landbruksrådgivning, bistår bønder med blant annet veiledning i gjødsling, og til mer presis spredning av gjødselen.

– Med bøndenes stadige økte krav til effektivitet er det bare kvalitetsgjødsel som gjør det mulig å spre næringsstoffene jevnt over større arbeidsbredder, sier Bjørn Tor Svoldal i Yara.

Han sier at mekanisk blandet gjødsel har flere svakheter.

– Næringsstoffene er ujevnt fordelt i de ulike gjødselpartiklene, og det fører ofte til ujevn fordeling av næringsstoffer til vekstene.

Hjelp å få
Norske bønder må hvert år lage en gjødselplan, men det er ofte avvik mellom plan og virkelighet.

Ujevn gjødsling er det vanligste problemet, ikke minst at gjødsel kastes ut på sidene av åkrene. Da risikerer man økt avrenning av næringsstoffer fra disse arealene.

– Det kan dessuten føre til endret flora i kantsonenen og økt risiko for oppblomstring av alger i elver og vassdrag. Og det er det ingen som ønsker, sier Bjørn Tor Svoldal i Yara.

Med enkle tiltak og kantspredningsutstyr kan denne feilgjødslingen løses.

Det er nå utarbeidet hefter som skal hjelpe bøndene til riktig gjødsling, sammen med møter, kurs og direkte hjelp til hver enkelt bonde. Over hele landet finnes forsøkringer som bøndene kan kontakte for bistand. Yara har også veiledende spredetabeller på sine hjemmesider på internett.