Drenering av plen

Hei,
Jeg er i gang med planlegging med å drenere en plen. Plenen er ligger helt ned til sjøen ca. 0,5 meter over havflaten og plenen er skrått stigende fra plenen. Jorden er meget sandholdig, hvordan anbefaler du og drenere denne plenen? Dimensjon på rør, hvor tett skal rørene legges osv.

Bredden på plenen er 20 meter (langs sjøen) og plenen strekker seg ca. 60 meter skrått oppover fra sjøen. Bør jeg sette inn stagekummer og hvilke typer fins på markedet?

Hva kan jeg tilsette den sandholdige jorden for å få en "friskere" plen?

Takk for svar.

Ole 

Hei Ole

Drensrør er ikke det jeg har mest peiling på, men jeg har søkt litt rundt på nettet for å finne litt informasjon til deg.

Kan derfor gi deg følgende svar, som da er hentet andre steder:

Graving av åpne grøfter senker grunnvannsstanden lokalt og øker fordampingen fra jorda og kan være en god og miljøvennlig måte å bedre vekstforholdene på.

Lukkede grøfter er vanligere og mer egnet i en gressplen. Grøfter med drensrør (2² tykkelse) legges parallelt i passende avstand, fra 2 til 6 m, på en dybde rundt 40 - 50 cm. Grøfta må falle den veien vannet ønskes ledet, minste fall bør være 1:50. Legg rørene i bunnen av grøfta og legg et ca. 10 cm lag med drenerende masse over, for eksempel grov sand eller grus. Pass på at drensrør ikke legges i rotsonen til kraftigvoksende vegetasjon og store trær som for eksempel poppel. Røttene på slike trær vil i løpet av forholdsvis kort tid finne rørene og infiltrere/tette disse.

Ved henvendelse til til ditt nærmeste byggvarekjøp eller FK-butikk, vil de nok kunne hjelpe deg med anskaffelse av produktene du trenger samt informere deg om hvilke typer som er aktuelle. Ditt spørsmål vedr. stagekum etc. ville jeg tatt med de.

Husk også at større trær har røtter som suger mye vann og evt. kan hjelpe med overskuddsvann.

Sandjorden kan du med hell tilsette en blanding med torv i det øverste laget. Torven sørger for at jorden lettere beholder sin fuktighet. Du kan også evt. blande inn noe leirjord hvis du har tilgang på det.

Jorden gjødsles med naturgjødsel hvis det kan fremskaffes. Gjødselen blandes godt inn i jorden med for eksempel en jordfreser som sørger for at gjødselen kommer minst 10-15 cm ned i jorden.

Lykke til med plen- og dreneringsprosjektet ditt!

Med vennlig hilsen fra Marit