Årets blomster- trender

Blomstrende balkongkasser, urner og potter pynter opp både ute i hagen og ved inngangspartiet, og en takterrasse midt i byen er som skapt for grønne planter og blomster. 

Ved hjelp av utplantingsplanter kan man skape en hage der hageplanter ellers ikke trives forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

- Med sesongens trender innenfor sommerblomster kan du med enkle grep skape et fyrverkeri av farger og spennende sammenplantninger du kanskje ikke har prøvd før, oppfordrer Bergh.

Sesongens blomstertrender
Gul, lilla, oransje, rød, grønn og rosa er farger som i år vil være dominerende. Fargen gul har vært mer eller mindre fraværende i flere år, men nå ser vi at den så smått begynner å komme tilbake, men det er ikke den samme gule fargen som vi forbinder med påske. Nei, nå heller den gule fargen mer over til sitrongul og solbleket gul. Når det gjelder farger på krukker, potter og kar ser vi at ulike nyanser av grått dominerer sammen med sølv eller stål. Nå skal blomstene komme i fokus!

Hvilke planter skal du velge?
Nesten alle slags utplantingsplanter kan brukes i krukker, kasser og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplantning av ulike stauder, prydgress og utplantingsplanter, noe som vil passe perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på. Det er viktig å velge planter som passer sammen når det gjelder krav til lys og fuktighet.

Eksempler på sammenplantinger som trives i sol
• Gult er kult! Dette er en krukke som består av en sammenplanting av ulike blomster i gule nyanser i en kombinasjon med prydgress. Georginer, Gazania, Helichrysum, Diascia og prydgress danner denne solglade krukken.

• Farget margeritter (Argyranthemum frutescens, Daisy Crazy) finnes i fargespekteret helt hvit til dyp rød, via alle rosa nyanser. Denne passer veldig flott flere sammen i krukke eller i sammenplantinger med for eksempel Diascia, prydgress og Helichrysum.

• For å få en majestetisk krukke benyttes kengurupote (Anigozanthos) i midten. Spanske margeritter (Osteospermum) som finnes i flotte farger og Gazania med sine gule og oransje blomster danner en fin ramme rundt den høye kengurupoten. Som hengene planter langs pottekanten passer Sentradenia og Sanvitalia godt.

Eksempler på sammenplantinger som trives i halvskygge
• En spennende kombinasjon som tåler litt skygge er fargede margeritter (Argyranthemum), prydgress i midten. Bacoba, Torenia, Superpetunia og Helichrysum henger ned langs kanten for å gi fylde.

• Det går fint å tenke utradisjonelt når det gjelder sammenplantinger. Velg planter med dekorative blader som ulike spragler (Coleus), prydgress og Helichrysum i kombinasjon med sommerblomster som går i samme fargenyanser. I denne krukken er det valgt georginer og superpetunia. På denne måten får man en fyldig og spennende krukke.

Hvordan få en frodig krukke
Plantene ser kanskje små ut om våren, men med rikelig gjødsling og vanning utover i sesongen vil de vokse seg frodige og flotte. Men vær litt kritisk når du skal kjøpe plantene. Velg planter som er lubne og frodige, ikke lange og slengete. Se gjerne også på røttene. Røttene skal være hvite og friske og jevnt fordelt i rotklumpen. Jorden er også et viktig element for å få en vellykket planting. Vær kritisk med tanke på jordkvaliteten. Jorden bør kunne holde på fuktigheten og samtidig gi luft til planterøttene.

Tips til planting i krukker
• Velg heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.
• Sørg for at det er dreneringshull i potten, for bedre oksygentilførsel.
• Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.
• For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull, legges et lag med filt, tøy eller lignende.
• Fyll så på med jord. For å unngå vann- og jordsøl, fylles jord opp med 4-5 cm klaring til potekanten. Pottene er nå klar for planting.
• Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
• Knip av gamle og visne blomster for å fremme ny blomstring.
• Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten og samtidig sikrer god lufttilgang til røttene.