Fine fristende spirer

Tre ting på en gang: God lukt, god smak og dekorative. Urter har det meste!

Ikke trenger de stor plass heller. Du kan dyrke urter i krukker, i små kasser på verandaen, langs husveggen eller innimellom andre blomster i blomsterbedet. Isop og lavendel er utmerkede kantplanter og i England er rosmarin en vanlig kantplante. Kanskje, kanskje den kan klare seg året rundt i deler av landet vårt også?

Kamille gror over alt og frør seg villig uten å ta overhånd. Mynte derimot, den kan vi forsøke å begrense litt, ellers regjerer den snart i hagen. Mens vakre timian kan få vokse vilt. Den danner velduftende tuer og er nydelig innimellom bruddheller på terrassegulvet.

Ganske enkelt
- Staudebedet egner seg for urtedyrking, mener Reidun Birkeland. Hun er en erfaren hage-kvinne som for mange år siden ble bergtatt av urter. Fascinasjonen har holdt seg. I mange år var hun en av kreftene bak urtehagen i Sandnes, nå konsentrerer hun seg om sin egen hage. Der har hun nylig, med god hjelp av mannen, laget nye urtebed. Oregano, løpstikke, timian, løk og persille spirer allerede lekkert og grønt.

De av oss som ikke ønsker å bruke blomsterbedet til staudedyrking, kan kopiere kassene hennes. De enkle å bygge, gir grei oversikt og holder styr på vel villige planter. I tillegg er det renslig og godt med stier mellom kassene.

Selvsådd eller kjøpt
Reiduns kasser er 80 x 80 cm, og bygget av gamle terrassebord. Hun har åtte stykker, hele krydderhagen om lag 2,5 x 5 meter. Mellom kassene ligger fiberduk som er dekket av bark.

- Det er enkelt å dyrke krydder. Start med det du liker best og utvid etter hvert. Mange elsker å så. Jeg synes det er vanskelig å få frem planter fra frø som jeg sår inne. Derfor kjøper jeg ferdige planter, eller sår rett i jorda. Oregano er lett å kjøpe som ferdig plante, koriander og dill er enkle å så i kassene og å forholde seg til. Kjøp gjerne også en tue gressløk, og en med bladpersille. Den er mer robust enn kruspersille og blir ikke så fort stygg. Så gjerne blomkarse og ringblomst innimellom urtene. De er meget villige, kan spises, er lekre i salaten og fargerike i bedet, frister hun.

Husk at de vokser
Urtedyrkeren gir samtidig følgende råd: Tilpass urtedyrkingen ditt eget ambisjonsnivå. Dette skal være overkommelig, og når vi lykkes blir det kjekt. Plantene stiller ikke urimelige krav til vokseplassen. De fleste vil ha sol, få planter trives i helt tørr jord. Veldrenert jord er greit. Og vær forsiktige med gjødselmengden. Får de for mye næring, kan smaken og lukten svekkes. Reidun benytter ferdig kompost fra egen hage, i tillegg til litt ny jord årlig.

Legg gjerne urtebedene i nærheten til huset eller ved sitteplassen i hagen. Jo nærmere du er plantene, jo mer blir de brukt. Når du skal bestemme plassering så er regelen her som i resten av uterommet. Ikke tenk på hvordan planten ser ut nå, forsøk å se for deg hvordan de er når de er ferdig utvokst. Ta hensyn til høyde, bredde og farge. Noen, for eksempel løpstikke, blir meterhøye og romslige. De store må ta hensyn til de små.


I Reiduns urtehage:
En kasse med: Oregano, ringblomst og koriander.
En kasse med: Hvitløk og toppløk.
En kasse med: Vintersar, lavendel, etasjeblomst og asparges.
En kasse med: Dill, bladpersille og ei tue pyntekorg - en dekorativ sommerblomst.
En kasse med: Salvie og bjørnerot.
En hel kasse med sitronmelisse. Reidun er veldig glad i sitronmelisse og hadde masse røtter fra før.
En kasse med: God, ekte fransk estragon, fra en tue hun har hatt lenge. Samt eplemynte.
En kasse med: Erter og kryddertagetes.

Blomkarse er sådd tett i tett i bedet over urtehagen. Utenfor kassene vokser løpstikke og gressløk. Langs kanten mot naboen er det plantet inn jordskokk. Og sammen med blomkarsen har hun sådd inn karve.