Kronprinsen klar med ny tunbjørk i Ørsta

Det første tuntreet ble tatt av stormen. Det andre brant opp på Biri. Om det ikke skjer noe helt uforutsett i siste liten, er et nytt tuntre på plass og klart for planting på Aasen-tunet i Ørsta kommende onsdag.

 

Da kommer kronprins Haakon til nynorskbygda for å gjennomføre treplantingen og for å åpne Aasen-tunets nye utescene. Senere samme dag åpner han også årets dokumentarfilmfestival i Volda.
- Så vidt jeg vet er det første gang siden 1933 kongehuset besøker Ivar Aasen-tunet, sier direktør Ottar Grepstad til NTB.
Den gang var det kronprins Olav og kronprinsesse Märtha som var på en reise på Nordvestlandet, og de var innom det som i dag er kjent som Ivar Aasen-tunet i Hovdebygda i Ørsta kommune. Tunet ligger ved fødestedet til nynorskens far, Ivar Aasen.

Urpremiere
På dette tunet ble det åpnet et nasjonalt dokumentasjons- og opplevingssenter i 2000, med et nybygg tegnet av arkitekten Sverre Fehn. I det siste har det vært arbeidet med en ny utescene, som nå er ferdig. Kronprinsen skal holde åpningstalen og deretter plante et nytt tuntre i Gamletunet. Den gamle bjørka som sto der, resignerte for et stormkast i 2004. Den nye, som forsvant i brannen på Biri, hadde samme genetiske materiale i seg som den gamle. Til alt hell kunne planteskolen finne fram et hederlig reserveeksemplar av samme slag.
Ottar Grepstad legger ikke skjul på at dette blir en stor dag for Ivar Aasen-tunet, og han har mobilisert kulturkrefter fra hele landet. Brannen på Biri har gitt programmet ekstra oppmerksomhet. Det skjer mye annet også, blant annet blir det urpremiere på «Geirr-Olav», en konsert for, om og av Olav H. Hauge og Geirr Tveitt.