Sneglepoliti mot slimete hagekryp

Hvis hagen invaderes av slimete «mordersnegler» i sommer, kan hjelpen være nær. Landbruksministeren lanserer nå et eget sneglepoliti. 

– De skal gi hjelp. Enten over telefon, eller ved at de rykker ut til folk, sier Terje Riis Johansen (Sp) til VG.

Statsråden legger torsdag fram sin egen plan for å ta knekken på den fryktede Iberia-sneglen. Han vil ha innsatsstyrker stasjonert over hele landet.

– Dette blir en nasjonal dugnad, fastslår Riis-Johansen. Han lover at sneglepolitiet skal få både utdanning og tilstrekkelig myndighet til å ordne opp.

Mat- og landbruksdepartementet har satt av tre millioner kroner til ekstraordinære tiltak for å få bukt med sneglen som eter alt den kommer over og formerer seg uhemmet. 

- Dyrkere av poteter, korn, jordbær og gress kan få problemer som vi ikke overskuer i dag, sa Riis-Johansen da han åpnet den nasjonale iberiaskogsneglekonferansen i Bergen. Han brettet opp ermene og erklærte 2008 som året for en nasjonal dugnad mot sneglene som ødelegger for hageeiere over store deler av landet.

- Vi må ut og ta dem før de tar oss. For meg er dette en form for krig, sa landbruksministeren. Han har avsatt 3 millioner kroner ekstra til krigen i tillegg til 1,6 millioner kroner som er bevilget tidligere. Dette skal gå til informasjon, forskning forebygging og bekjempelse.

- Vi må stoppe dem og slå dem tilbake. Vi kan ikke regne med å bli kvitt dem med det første, sa Riis-Johansen.