Gi stue- plantene nytt liv

Med sola kommer også vekstvilje og vekstkraft og det er på tide å begynne med jevnlig gjødsling av inneplantene igjen. Men aller først; gi dem ny jord og friske omgivelser for røtter og næringsopptak.

Ompotting er fort gjort og det gjør underverker! Finn deg en arbeidsbenk, gjør klar med noen nye potter som er litt større enn de du allerede har, en sekk ny plantejord og en saks. Har du store vedaktige planter kreves en hagesaks, for mindre og kun bladplanter, holder det lenge med en vanlig kjøkkensaks.

Plasser hånden over pottejorden slik at den dekker jordoverflaten og samtidig har et grep om planten. Snu planten og potten opp ned og gi potten et lett slag mot bordkanten slik at jordklumpen løsner. Nå kan du lett ta den ut av sin gamle potte.

Har planten bodd i potten over en sesong eller to og kanskje også tre, og likevel trives noenlunde, så er det fullt av røtter langs potteveggen og særlig i bunn av potten. Løsne forsiktig opp i dette, er det veldig mye røtter, så kan du tynne forsiktig, før du gir den en ny og større potte.

Fyller litt jord i bunnen av potten, evnt bland i med lecakuler særlig om planten er riktig stor og beregnes stå i potten noen år, og sett den nå litt løsere rotklumpen tilbake. Press jord forsiktig rundt og ned i potten slik at den får god jordkontakt og står stødig i potten. Nå er du nesten ferdig.

Finishen: Dersom du tok vekk en del røtter, bør du også klippe den litt i toppen. Og vil du forme planten din, er det tid for å gjøre det nå. Noen tåler dette veldig godt, andre ikke. Slå opp i et planteleksikon å se hva som anbefales for nettopp din plante, eller rett og slett prøv deg litt fram.