Ny vår, ny hage?

Våren er mulighetenes tid. Er alt som du vil ha det i hagen din? Eller er det ting du vil forandre på? Benytt de lyse vårkveldene til planleggingen, så er du klar når varmen kommer. 

Vi må ikke nødvendigvis nedlegge måneder med hardt arbeid for å få en brukervennlig hage. Små forbedringer kan gjøre underverk og det meste kan tas et skritt om gangen. Men planlegg snarest, for om litt blir det fullt kjør i hagesentrene, og vanskelig å få godt tid til veiledning. Nå har både du og gartnerne anledning til å tenke. Ta et kritisk blikk på egen hage, gå tur i nabolaget, studer hager du liker og finn ut hvorfor.

Fra yndlingsplassen din
Her nord er vi inne det meste av året og hagen oppleves stort sett gjennom vinduene. Derfor bør sofakroken være utgangspunktet for planleggingen.

Hva ser du når du titter gjennom stuevinduet eller sitter ved kjøkkenbordet? Baksiden av verandarekkverket ditt? Naboens tak eller stuegardin? Søplespann og garasjevegger?

Det skal mye til å skjule en hel vegg med planter. Men hvis vi bryter de vertikale linjene på huset, oppleves det som om boligen er lenger vekke. En plante som skjuler naboens inngangsdør, gjør at du slipper å få med deg hvem som kommer og går. Høye, smale planter som vokser raskt, kan både bryte mønelinjen og stoppe innsyn. Søyleosp, søylebøk eller søylekirsebær gjør alle mye av seg, uten å stenge for sola.

Skap variasjon
Tenk også over hvor du har plassert de dekorative innslagene i hagen. Ofte har vi blomsterbed langs husveggen. Der er det varmt så blomstene kommer tidlig, og så er det greit at plantene skjuler den kjedelige kjellermuren. Men innenfra ser du ikke blomsterbedet, derfra ser du kun hekk og plen…

Bruk også gjerne lys sammen med planter. Noen lyspunkter i et bed med lave, vintergrønne busker, gir stemning året rundt. Når det er mørkt trekkes blikket ditt mot lyset, så ser du på noe fint i din egen hage, fremfor mot lampen på naboens garasjevegg.

Ta hagen i bruk
Lag gjerne praktiske løsninger som gjør det lettere å komme deg ut i hagen. Det er ikke nødvendig med en bred hellegang for å gå rundt huset. Legg ganske enkelt noen tråkkheller i plenen, så kan du gå rundt huset på innesko. Det gjør det enkelt å smette ut og plukke inn noen kvister mens det ennå er vinter, og vips får du en forsmak på våren i huset.

Om sommeren er kanskje verandaen den mest benyttede plassen i hagen. Men det meste av året ser vi verandaen innenfra, da møter øynene våre et gulv og baksiden av rekkverket.

Innenfra opplever vi rekkverket fra vrangen, for det er jo den minst fine siden som vender mot huset. Ofte er rekkverket også i veien slik at vi ikke engang kan se hagen innenfra.

Vurder gjerne om verandaen i det hele tatt trenger rekkverk. Kan hele eller deler av det erstattes med et glassfelt? Er det mulig å bygge om hele terrasseområdet, og gjøre overgangen mellom hagen og huset mer brukervennlig?

En god løsning er å la terrassen gå over i en bred trapp. Da slipper vi rekkverk og får trappetrinn som både er gode sitteplasser og som knytter hagen til huset. Legg gjerne inn noen store steiner. De er gode tumleplasser for ungene, bryter ensformigheten og er fine til å plante opp mot.

Vintertrivsel
Inngangspartiet er kanskje det viktigste området i hagen. Der er vi hver dag, året rundt, ofte mange ganger i løpet av dagen. Men fordi verandaen som regel blir lagt på solsiden, plasseres inngangsdøren ofte i skyggen mot nord. Kanskje det er grunnen til at innkjørselen ofte blir nedprioritert? Ikke er vi der så lenge om gangen heller, men det kan jo likevel være trivelig rundt døra.

Benytt gjerne vintergrønt ved inngangspartiet, og finn frem til vintergrønne planter som blomstrer tidlig. Da får du med deg våren lenge før det frister å gå ut i hagen.

Rododendron ”P.J. Mezitt”, Skimmia og Blomsterpieris er alle gode tidligblomstrende, vintergrønne planter. Innimellom de vintergrønne kan du plassere vår- og høstlyng. Pass på at de får litt sol, da vil de danne tette tuer som blomstrer når hagen mangler fargeklatter. Til høsten planter du også inn noen vårløker i samme bed.

Husk høsten
Tidlig vår får du ved å plante de vårblomstrende plantene slik at du kan nyte dem innenfra eller på vei inn. Står forsytiaen like utenfor stuevinduet blir du også minnet om at du kan plukke inn kvister og drive dem frem i vase. Det kan du starte med så snart julen er over og fortsette med til vårblomstene overtar.

Ofte kjøper vi stauder som blomstrer når vi er i hagesenteret en gang i mai. Så glemmer vi at hagen også skal være fin når vi kommer fra ferie ut i juli en gang. Da er de vårblomstrende staudene avblomstret, sommerblomstene er blitt stenglette og i bedet står noen rosebusker som heller ikke er fine etter at de har vært overlatt til seg selv litt for lenge. Da er det kjekt å komme hjem til tuer med blomstrende sensommerstauder. Be om hjelp i hagesenteret eller plukk ut egne favoritter fra en staudekatalog.