Holder sneglene i sjakk

Hos hageeier Bjarte Synnevåg på Askøy i Hordaland har brunsneglene for lengst begynt å krype fram.

 

Feller er satt ut og daglig plukker han brunsnegler i hagen. Men han lar seg ikke stresse av skadekrypene.

- Vi lever med dette. Vi gjør det vi kan for å redusere mengden, men vi lar det ikke stresse oss, sier Synnevåg. Med enkle midler holder han skadedyrene i sjakk.

Feller
I hagen har han utplassert feller, og i tillegg bruker han og kona en pinne, bøtte og saks. Sneglene limer seg fast på pinnen og så putter dem i en bøtte og heller varmt vann over. Da dør de raskt og deretter graves de ned og blir til jord. Kona foretrekker en saks som hun klipper dem over med. Da blir de mat for andre snegler.

- Jeg teller ikke hvor mange snegler jeg plukker. Da blir det stress ut av det, sier Synnevåg. Han driver økologisk i hagen og vil ikke bruke giftstoffer for å kvitte seg med sneglene.

Kommer krypende
Synnevåg og andre hageeiere har hatt brunsneglene i hagen i mange år, og han regner ikke med at han blir kvitt dem. De kommer krypende fra andre områder og de sprer seg ved kjøp av planter. Han har ofte funnet snegler på planter som kommer fra gartnerier.

- Vi må nok leve med dette. Men ved å plukke og holde bestanden nede, velge planter som de ikke er så glade i og ved å gjøre det vanskelig for sneglene å komme fram til plantene lever vi godt med det, sier Synnevåg.