Lettstelt hage

Vi har arvet et hus med en ganske betydelig beplantet hage, og ser allerede nå etter halvannet år at vi ikke klarer å ivareta dette slik forrige eier har gjort det. Dette krever for mye vedlikehold. Hva kan gjøres?

Det er vanskelig å svare deg uten å se en plan over hagen, og vite hva som er gjort av grunnarbeider i dag. En lettstelt hage blir det ikke uten at det er gjort godt forarbeide, fjerning av ugras, ugrasdekke, godt planlagt med dekkende planter og en god balanse mellom fast gulv og kanter, plen og planter som selv ikke trenger mye klipping, forming og pleie.

Søk etter en landskapsarkitekt i ditt område, og spør om råd. Men før du tar den kontakten, så bevisstgjør deg selv på stil og hvor mye hagearbeid du vil og kan ha. Spørsmål som; trenger du plenareale for lek, eller kan du ha fast dekke, og hvor mye bed vil du ha. Tenk også gjennom hvilken type hagearbeid du trives med og når på året du har mest tid til å være i hagen, en dyktig designer vil klare å bidra til å velge "gulv" og planter som gjør at du kan både nyde og klare av med vedlikeholdet av egen hage.
Bergljot Gundersen