Mange vil bli anleggs-gartnere

- Interessen for å bli anleggsgartner er økende. Det er stor pågang til de skolene som utdanner slike fagfolk, sier daglig leder Knut Geir Bjartland i Norske Anleggsgartnere – NAML. 

- Vi har systematisk jobbet med rekruttering over lengre tid – og det gir nå resultater. Det er 115 godkjente anleggsgartnerbedrifter med i foreningen. En gjennomsnittsbedrift har ni ansatte – dvs at det i bedriftene totalt jobber ca. 1 000 personer. Totalt omsettes det for ca. en million kroner pr. ansatt – dvs en totalomsetning på en milliard kroner, sier Bjartland.

- En rekke firma har nå søkt om opptak i foreningen. Det synes vi er positivt. Vi jobber mye både gjennom Byggenæringens Landsforening (BNL) og ellers for at medlemmene skal få bedre vilkår på alle områder.

- Dessverre er det en rekke suspekte utenlandske bedrifter som hvert år kommer til Norge. De fallbyr sine tjenester. Problemet er at mange av de øst-europeiske arbeiderne som jobber i slike bedrifter går omtrent på slavekontrakter, sier Bjartland som advarer folk om å bruke slike bedrifter. I fjor ble det gjennomført en større aksjon i midt-Norge. Illegale bedrifter hadde da omsatt for ca. 40 millioner kroner svart. Nå hørte vi nylig om en sak fra Rogaland. Det var en jobb til 40 000 kroner over to dager. Problemet var at de som gjorde jobben og som jobbet lange dager kun fikk utbetalt 600 kroner hver. Slikt hører ingen steder hjemme, sier Bjartland.

- Vi ønsker ikke å gå offentlig ut. Da kan vi bli oppfattet som ”sutrepaver”. Men når vi kommer over slike saker, vil vi selvsagt tipse offentlige myndigheter om ulovlighetene. Og som sagt – oppdragsivere som kjøper svart kan da også bli anmeldt. 

Les mer om anleggsgartnere hos Norske Anleggsgartnere - NAML