Inngangs-partier

Smarte løsninger for inngangspartiet ønsker alle et hyggelig velkommen til huset og sparer deg for mye arbeid, sand og søl innendørs.

Og bortsett fra den viktige jobben å ønske velkommen, så har inngangspartiet to viktige oppgaver til: Få deg og alle andre trygt og praktisk fram til døren, og lede til riktig dør.

Tenk former, tenk greinfarger, tenk vintergrønt, og tenk elementer du benytter for å friske opp det hele. Lyssetting kommer vi tilbake til i en senere artikkel.

Praktiske løsninger
Først av alt, beregn god nok plass. – Og det er også deilig å stå tørt når du ringer på hos noen, eller selv kunne henge fra seg skitne jakker og våte, tilsølte sko uten at de blir enda fuktigere.

En trapp skal også ofte ha flere gangretninger. Bryt det opp med planlagt beplantning og store fastbygde plantekasser eller stikk motsatt, framhev det med å lage en helt annen form, f.eks sirkulære trinn ned fra det normalt firkantede eller rektangulære inngangsplatået.

Tenk også nøye på valg av belegg samtidig, for her kan det bli veldig glatt. Velger du skifer så vær obs! Skifer kan bli helt spesielt glatt og krever nesten varmekabler.

Har du treverk, så kan også dette bli glatt, særlig vintertid, og særlig hvis du oljer det litt for sent. Og det finnes etter hvert mye spennende i tre-imitanter, betong, tre og stein, så ta deg god tid til planlegging.

Spar koste- og vaskejobb inne
Erstatt trappedekket med en metallrist av rustfritt stål på et av trinnene før du når døren, eller på siste avsats. I tretrapper kan bord skiftes ut med rist også etter at trappen er bygget, ved fastere dekke må dette planlegges tidlig. – Og det kan gjøres veldig stilig, og gir alle en mulighet til å trampe av seg - og rense skoene godt før de går inn.

Å lede
Følger vi tanken over med valg av materiale, så kan du lede i ønskede retninger ved å benytte forskjellige materialvalg i tillegg til beplantning, stein, lèvegger og annet som kan gi et skille.

Når må et inngangsparti lede? - Særlig der du har et kontor eller kjøkkendør synlig fra innkjørselen og som er like synlig som hoveddøren, eller du har en leieboer med synlig inngang. Du har trolig ikke har lyst til å ha deres gjester på din dør, – og det ønsker nok ikke de heller…

God beplantning virker
Med strategisk beplantning kan du både ramme inn døren, skille mellom dører og inngangspartier og også slik sett lede, skape ditt helt personlige preg og gi den lunhet og trygghet, slik vi alle fortjener både når vi kommer hjem og ringer på til gode venner.

Mange inngangsdører er plassert slik at de gir helt åpne inngangspartier. Er det åpent bak trappen og døren, er det godt å sette noen kraftige planter bak denne. Eller raskere, en vegg med klatrere. Vi liker alle å ha noe bak oss, det gir trygghet.

Velger du planter, så husk også at inngangspartiet ofte er på nord eller østsiden og får relativt mye skygge. Vi frir til vintergrønne som basis, rett og slett fordi de vokser sakte, krever lite pleie og gir inngangspartiet karakter året rundt. I tillegg passer ranke søyletrær godt til inngangsdøren. De bryter også godt opp i annen beplantning og gir spenning.