Utemiljøet viktig for rekreasjon og profil

Da Telenors kontorbygg på Kokstad i Bergen ble bygget på begynnelsen av dette tiåret var uteområdene høyt prioritert.

De skulle både gi de ansatte gode rekreasjonsmuligheter og profilere Telenor som et seriøst og fremtidsrettet selskap.

Uteområdene rundt Telenors kontorbygg på Kokstad er på 42 mål. Før utbyggingen var det fjellgrunn med barskogvegetasjon og noe myr på tomten. I dag er det store plener, trær, eng, blomster, gangveier, et amfi, utsmykning og flere øyer med opprinnelig vegetasjon rundt bygget.

Rekreasjon og møteplasser
Terje Gilje, tidligere markedsdirektør i Telenor eiendom, var prosjektleder for bygget. Han forteller at Telenor ønsket å ta vare på miljøet rundt bygget, og bruke den til å skape trivsel. - Det var et mål å skape møteplasser for de ansatte rundt bygget. Vi ønsket også at lokalbefolkningen i Fana og Ytrebygda skulle få bruke uteområdene.

Gilje sier at det viste seg at uteomådene ble mer brukt av de Telenoransatte enn antatt. - Senere har deler av bygget blitt leid ut, og også de ansatte fra disse leietakerne bruker områdene mye mer enn vi hadde trodd.

På spørsmål om han ville gjort noe annerledes i dag svarer han at han ville tatt vare på mer av den opprinnelige vegetasjonen. - Jeg kjører forbi bygget hver dag, og synes uteområdene er vakre. Det er litt synd at de som kjører forbi på Flyplassvegen ikke får sett de flotte områdene på sørsiden av bygget.

Det kostet cirka 18 millioner kroner å opparbeide de 42 målene med uteområder, da er også utsmykningen medregnet.

Gilje anbefaler at landskapsarkitekt og anleggsgartner tas med tidlig i planleggingsprosessen. - Det kan fort bli kostbart hvis anleggsgartneren skal inn i prosessen på oppløpssiden.

Gilje er i dag administrerende direktør i Bergen og Omegn Boligbyggelag. Han sier at innen boligutvikling kan utemiljøene knapt undervurderes. - På 60- og 70-tallet ble det tatt lite hensyn til utemiljøene i mange boligprosjekter. I dag satser vi mye på å få til gode utemiljøer i boligprosjektene.

Hovedgrep og detaljer
Uteområdene rundt Telenors bygg på Kokstad er planlagt av Kalve-Smedsvig Landskap AS, som vant en arkitektkonkurranse. De er anlagt av Anleggsgartner Svein Boasson AS. Landskapsarkitekt Arne Smedsvig, som i dag er daglig leder i Smedsvig Landskapsarkitekter AS, var prosjektansvarlig for planleggingen. Han sier at et hovedgrep som ble gjennomført var å lage et sammenhengene vannspeil fra sør mot nord. - Det renner en bekk fra sør tvers gjennom bygget og ut i et vannspeil på nordsiden av bygget. I tillegg er det laget et springvann her. På denne måten ble skyggesiden av bygget snudd til noe positivt. Bekken er synlig under glass i gulvet i det store atriet inne i bygget.

- Andre store grep var parkeringsanlegget mot øst, amfiet mot vest, gangveien rundt bygget på vest-, sør- og østsiden og uteplasser i naturstein mellom fløyene mot sør. Gangveien og natursteinsanleggene gir god mulighet for rekreasjon i pausene.

Smedsvig sier at etter at de store grepene var bestemt, ble alle detaljer planlagt. - Det var her viktig å få frem ambisjonene til byggherren, blant annet gjennom bruk av materialer av høy kvalitet. Terje Gilje i Telenor eiendom var lett å samarbeide med.

Ta med vedlikehold
Ifølge Smedsvig har anlegget blitt eldet med verdighet. - Vi fikk lagt inn tre års etableringsvedlikehold i anbudet, og det mener jeg var smart. Det er noe vi anbefaler alle byggherrer, men som dessverre ikke alle ønsker. Hvis anleggsgartneren vet at han skal ha ansvar for vedlikeholdet er han godt motivert for å gjøre arbeidet skikkelig. Jeg synes Boasson har gjort en meget god jobb med uteområdene på Kokstad, og følger opp intensjonen i anlegget på en flott måte.

- Et selskap som Telenor er avhengig av et godt merkenavn, og jeg tror at uteområdene på Kokstad gir kunder og besøkende et positivt inntrykk, bevist eller ubevisst. Uteområdene formidler en følelse av kvalitet. Dette er også viktig for de som arbeider i bygget. Uteområdene betyr mye for hvordan en bedrift blir oppfattet av de ansatte.

Smedsvig forteller at planleggingen av uteområdene bød på en del spesielle utfordringer. - Det kommer en del kald luft inn i området, og dette påvirket valg av vegetasjon. Det er også en del støy fra Flyplassvegen, noe som ble løst med å skape motstøy med vann. Amfiet mot vest er skjermet fra bilstøy med en stor natursteinsmur.

Økende interesse
På spørsmål om byggherrer er flinke nok til å tenke uteområder, svarer Smedsvig at han har merket en positiv dreining. - Mange boligutbyggere er flinke til å tenke utemiljø allerede fra reguleringsprosessen. De som fører opp næringsbygg kommer nå etter.

Tenkte driftskostnader
Det er ParkDrift AS, et selskap som ble skilt ut fra Anleggsgartner Svein Boasson AS i 2002, som i dag utfører vedlikeholdet av uteområdene. Det er anleggsgartner Marianne Aasheim i dette selskapet som har det daglige ansvaret for at områdene ser flotte ut.

Sigurd Boasson forteller at det både ved planlegging og opparbeiding av uteområdene ble tenkt driftskostnader. - Mellom den gruslagte gangstien og plenene er det lagt ned 20 cm dype stålprofiler, som skal hindre gressrøttene i å vokse inn i gangstien. Dette sparer mye arbeid. Profilene er lite fremtredende og helt vedlikeholdsfrie.

Boasson ønsker ikke å si hvor mye det årlige vedlikeholdet koster, men sier at det som tar mest tid er å klippe plenene.