Østen populær i vest

I Bergen er det anlagt tre japanske hager de siste årene, og flere er under planlegging eller opparbeiding.

I 2003 ble det anlagt to japanske hager ved Bygg for biologiske basalfag ved Haukeland Universitetssykehus. Dette var de to første japanske hagene i Bergen. I 2006 og 2007 ble det bygget en hage ved Botanisk hage i Arboretet på Milde.

Tilpasningsdyktige
Japanske hager er flotte steder å slappe av, og de kan profilere bedriften eller organisasjonen.

Olav Tveitnes i planavdelingen ved Opticonsults kontor i Bergen forteller at det er en økende interesse for japanske og japanskinspirerte hager. - Vi merker en Asia-trend nå. Det er mest privatpersoner som er interessert i japanske hager, men også blant bedrifter og i det offentlige er det interesse.

Tveitnes sier at japanske hager er tilpasningsdyktige til lokale forhold, og dermed egnet på mange steder. Han har vært rådgiver for den japanske hagen ved Arboretet på Milde sammen med den japanske landskapsarkitekten Haruto Kobayashi.

Ifølge Tveitnes er japanske hager svært velkomponerte. - En japansk landskapsarkitekt tenker komposisjon når han planlegger en hage. Målet er å oppnå stor grad av harmoni. Det er mye symbolbruk knyttet til hagene. Vi må sette oss godt inn i denne tankegangen når vi skal planlegge japanske hager.

Det store bildet og detaljer
Tveitnes sier at japanske landskapsarkitekter er meget opptatt av natur og naturelementer. - Det er viktig å ta vare på opprinnelig vegetasjon på stedet, og integrere det inn i hagen.

- Både det store bildet og detaljene er viktige. De som skal planlegge og anlegge japanske hager må være gode med detaljene, og være flinke til å få til naturlige overganger. Viktige detaljer i japanske hager er for eksempel broer over vann og lykter.

Det er vanlig at det hentes inn eksperter fra Japan ved bygging av japanske hager i Norge, akkurat som kjente golfspillere brukes som rådgivere når nye golfbaner skal planlegges. Hagene ved Haukeland Universitetssykehus er planlagt av den japanske landskapsarkitekten og zen-presten Shunmyo Masuno. I den japanske hagen på Arboretet har tre anleggsgartnere fra Tokyo arbeidet sammen med anleggsgartnere fra Anleggsgartnermester Wikholm AS og de ansatte ved Arboretet.

Vann viktig
Anleggsgartner Rune Lavik i Anleggsgartnermester Wikholm AS bekrefter Tveitnes uttalelse om at japanske hager er egnet mange steder. - Man kan enten ha japanske hager eller japaninspirerte hager, det vil si hager med elementer fra japanske hager. Vann er et viktig element i japanske hager, og det er ofte ønskelig med enten en naturlig bekk eller en kunstig anlagt dam med pumpe som sirkulerer vannet. Det siste krever en del grunnarbeid og rensing av vannet. En naturlig bekk har de ulempene at den kan tørke ut eller flommer over.

Vann brukes også i mindre hager, der selve lyden av rislende eller dryppende vann er høyt verdsatt.

Lavik sier at landskapsarkitekten og anleggsgartneren har stor frihet i utformingen av en japansk eller japanskinspirert hage. - Det viktige er å skape en hage med den rette stemningen. For å få det til tar vi i stor grad tak i den eksisterende naturen. For å lykkes må vi selvfølgelig ha den nødvendige kunnskapen.

Vedlikeholdet viktig
Ifølge Lavik stiller japanske hager en del spesielle krav til vedlikehold. - Mose er viktig i japanske hager, og for oss anleggsgartnere er det litt rart å få frem noe vi er opplært til å bekjempe.

Tveitnes sier at grus er et viktig element i japanske hager, og at det krever litt arbeid å holde den slik den skal. - Den skal gjerne rakes i bestemte mønstre. Deretter skal man ikke gå på grusen.

Ifølge Lavik er det vanskelig å si noe konkret om hva det vil koste å anlegge en japansk eller japaninspirert hage. - Det kan variere mye. Hvis det skal være kunstig vann i hagen og hvis vi skal bruke mye tid på å lete opp spesielle elementer må man vente at den blir dyrere enn en tradisjonell norsk hage. Det er også vanskelig å si hva vedlikeholdet vil koste, men det er naturlig å regne med at det blir noe dyrere enn en tradisjonell hage. En hage med elementer fra japanske hager er rimeligere både å anlegge og vedlikeholde enn komplette japanske hager.

Lavik anbefaler de som er interessert i japanske hager å bruke internett til å finne informasjon.