Drivhus på ønskelisten

Det eksisterer et ønske om drivhus i mange romantiske hoder, også i en del praktiske. 

Vi ser det for oss, bugnende av krukker med blomster og planter av ymse slag, jordbær, rosenkål og ikke minst tomater. Kan man få bedre tomater enn de hjemmedyrkede solmodne, uten et gram sprøytemidler?

Før man går til det skritt å anskaffe drivhus, er det en del ting som skal overveies.

Hvilken størrelse skal man velge? Til det spørsmålet må det stilles et nytt spørsmål. Hva ønsker du å dyrke? Og i hvilke mengder? En vanlig feil er å velge for lite areal. Husk at i tillegg til dyrkingsplassen skal du kunne jobbe der inne, det vil blant annet si å bale med en stor sekk jord uten å subbe borti plantene eller knuse noen ruter. Plass vil gå med til fast dekke, som du både skal kunne gå på, plassere arbeidsbenk på og oppbevare urner og redskap på.

Når du så blir ”husvarm” og frøposene sitter løst om våren, vil du snart se at små planter etter hvert blir store og trenger større plass. Da er det dumt å skulle ha knepet inn på noen kvadratmeter for å spare noen få tusenlapper.

Hvis du regner med at du vil utnytte drivhuset til ved å drive frem sommerblomster, litt grønsaker og bær er det viktig at du har et drivhus som ikke er for lite!

Du vil fort oppdage at etterhvert som avlingen vokser vil den dekke deler av vegger og tak. Dette gir mindre lystilførsel og vil skape uhensiktsmessig fuktige forhold. Slike tilstander gir perfekte forhold for Skimmel. Det er noe en bør vokte seg vel for, da en struttende sunn avgrøde kan måtte gi tapt for Skimmelen i løpet av et par dager!

Når du har tatt stilling til størrelse, har du to valg med hensyn til materiale. Nemlig polycarbonat eller glass. Polycarbonat har en lignende isolerende virkning som en termorute. Det vil si at man ikke trenger like mye isolering for å kunne overvintre sarte planter. I tillegg vil man oppleve mindre sviskader, da polycarbonatet også siler og demper solstrålene. Polycarbonat tåler også en ”trøkk 16” der glasset kanskje ville knust. Jo, hvis man skal stille de to materialene opp mot hverandre rent praktisk sett, er det ikke vanskelig å finne en ”vinner”... Men for mange er drivhusets materialvalg ikke bare et praktisk valg. Det skal også fylle visse estetiske ønsker i en hage. Og det er vel ikke til å komme bort ifra at det er estetisk vakrest å beskue et glasshus. Nærkontakten til naturen er også større med glassvegger.

Tanken om en romantisk middag for to er mer besnærende i et glasshus enn i et plasthus!

Det siste, og vel så viktige spørsmålet er riktig plassering av drivhuset. Ekspertene sier at kortsidene skal ligge Nord og Sydvendt, med inngangsdøren vendt mot syd. Dette fordi innsektene svermer om dagen når det er varmt og finner veien lett inn til blomster og planter som trenger hjelp til bestøving. Det man skal vie en tanke er muligheten for skygge. Sommerens lys er viktig for dyrkingen, men det er også viktig å sile vekk de brennende solstrålene. Derfor er den mest ideelle plassering et sted hvor drivhuset kan stå i vandrende skygge i løpet av dagen. Gjerne under et stort løvtre eller en syrinbusk eller lignende.

Med dette sagt er lufting like viktig som å skygge for de brennende solstrålene. Det finnes forskjellige automatiske systemer å velge mellom, men den mest ”grønne” er vel den der åpnerne er fylt med bivoks og p.g.a. varmen fra solen åpner og lukker seg ved akkurat riktige temperaturer!

Hvis du nå har bestemt deg for å anskaffe et drivhus, synes jeg ikke du skal vente for lenge med å bestille. Jo nærmere du kommer våren/sommeren, jo lenger blir ventelisten.

Bestem deg for en forandring i hagen i dag, en forandring jeg er sikker på vil gi deg masse glede og utvikling!