Risikosport for hageeiere

Er du tilhenger av risikosport er du sikkert typen som går i gang med hagen med ett mål for øye; - at den skal se pen ut og bli fortest mulig ferdig. 

Kjekt og greit tar du med deg de flottest blomstrende plantene fra hagesenteret og setter de ned på en plass det ser litt tomt ut.

Hastverk er som oftest lastverk og ofte veldig dyrt i tillegg!
Den blomstrende planten du har kjøpt er kanskje ferdigblomstret om to uker? Plantet du den i jord du vet den vil trives i eller der det var plass? Har du tenkt over at den planten du kjøpte, som var akkurat passe i størrelse, kanskje innen sommeren er over kan bli dobbelt så høy og bred?

Legg en plan!
For å minimere risikoen for feilinvesteringer anbefaler jeg å legge en plan! Den behøver ikke å være innviklet og vanskelig, men du vil definitivt komme i mål på en mye bedre, mer tilfredsstillende og kontrollert måte.

En godt planlagt hage skal ta seg godt ut fra tidlig vår til sen høst og ha gode plantekombinasjoner, et fargespekter som harmonerer og ha varierende høyder. Nøkkelen er å plante rett plante på rett sted under de forholdene man har.

Etterspørsel for hageplanlegging har hatt en eksplosiv utvikling i Norge de senere årene. Det er faktisk blitt like naturlig for folk å ringe til en hageplanlegger for å få orden på hagen som at de ringer en rørlegger når de har en vannlekkasje. En hageplanlegger kan hjelpe deg med alt fra rådgivning, enkle skisser over utvalgte områder; det være seg innkjørsel, en sitteplass i hagen eller et enkelt bed, til en komplett plan over hele eiendommen med både plantelister og råd om vedlikehold. Mange hageplanleggere tar også oppdrag for å forbedre uteområder for firma og hotell.

For de som har lyst til å ta utfordringen selv, vil jeg her gi en innføring i noen av grunntankene innen hageplanlegging. Følger du disse skulle du ha et godt grunnlag for å komme i gang uten å gjøre de helt store brølerne.

1. Løp og kjøp
Løp og kjøp en blokk med millimeterpapir (det er det enkleste å bruke selv om et vanlig blankt ark også gjør nytten) og start med å tegne inn huset. Dernest garasjen, boder, huskestativ, sykkelskur og andre faste elementer som ikke umiddelbart lar seg fjerne. Husk også å merke av eksisterende stier eller gangveier samt eksisterende blomsterbed og trær som ikke ønskes fjernet.

2. Fra små spirer til bøllefrø
Har du barn bør du tenke noen år frem i tid. Dette med tanke på dagens bruk men også med hensyn til lekens utvikling. En fotballspire har relativt større gjennomslagskraft i en alder av 8 enn når han er 4! Derfor, - legg ikke et vakkert blomsterbed der den mest sannsynlige fotballbanen vil fremstå om få år!

3. A eller B-menneske eller kanskje begge deler?
Hvilket område vil du komme til å bruke mest? Er det frokost- eller middagsplassen?
Det neste du må gjøre er å merke deg hvilke steder på tomten morgensolen treffer, hvor solen skinner når dere kommer hjem fra jobb, og hvor det mest skyggefulle stedet på tomten er. Husk å ta høyde for at små trær som ikke kaster mye skygge i dag kan bli store vakre trær som kaster skygge over et stort område etter 6-7 år. Marker inn disse områdene på tegningen din med forskjellige farger.

4. Selvransakelsens time
Nå kommer turen til selvransakelse! Hva ønsker du å bruke hagen til? Her bør du være helt ærlig! Det er et lovlig ønske å nyte tiden ute i hagen uten å ha den fjerneste interesse for hagearbeid! I mitt arbeid som hageplanlegger sier 80 % av kundene at de ikke er genuint interessert i hagearbeid og at de ønsker seg en meget lettstelt hage. Det kaller jeg å være realistisk! Andre ønsker seg masser av bed og en kjøkkenhage for å pusle med dette som avkobling og meditasjon. Andre igjen vil ha en formell hage eller et sted for mekke sykler. Hagen skal avspeile eieren, - derfor er hver hage genuin og skal også være det!

Basert på selvransakelsen, bestemmer du deg for hvilken fordeling av gressplen, grus, terrasseplank og stenlegging du ønsker. Dette er et avgjørende punkt i forhold til hvor mye tid du kommer til å bruke på vedlikehold.

5. En halv fot under…
Den nest siste grunnleggende delen du bør gjennomføre er å finne ut hva slags jord som finnes i hagen din. I en hage kan det være mange forskjellige jordtyper. Ta derfor et par jordprøver fra forskjellige områder i hagen (noen spiseskjeer jord i en plastpose – og husk endelig å merke posen med hvilket område jorden hører hjemme i) og lever til ditt nærmeste hagesenter. De burde kunne fortelle deg hva slags type jord du har som grunnlag. Dette vil gi deg mulighet til å velge riktige planter utifra de eksisterende forholdene eller du kan forandre forholdene ved å bearbeide jorden slik at du kan få plantet det du ønsker deg. Og at jorden skal være fri for ugress – det behøver jeg vel ikke å nevne…

6. En hel fot under…
Husk at vann er en forutsetning for alt liv. Også i din hage! I våre dager finnes det mange flotte anlegg som ligger delvis skjult under overflaten og ”titter opp” med vanningsdyser der det trengs. Ta deg tid til å sjekke typer og priser. Når du har funnet din løsning, må dette tegnes inn på planen.

Likeledes med belysning! Kabler og ledninger i bakken bør kobles og legges av autoriserte elektrikere, da som kjent jord kan bli veldig våt og alle vet jo at vann og elektriske ledninger ikke er en spesielt god kombinasjon!

Da er du klar for det morsomme – valget av blomster, trær og busker
Husk at blomstene er som mennesker, de trives i forskjellig miljø! Derfor er det smart å ta for seg et og et område på planen din. Gjorde du som beskrevet under punkt 5 over, har du enda større mulighet for å lykkes med beplantningen. Hvis du er nybegynner, er det en god investering å kjøpe en hagebok med gode beskrivelser av planter, busker og trær, slik at du får både bilder og beskrivelse av plantens vekst.

Til skyggeområder kan eksempelvis disse staudene plantes:
Løytnantshjerte - Dicentra spectabilis (*H8)
Sorter av Bladlilje – Hosta (H7)
Storkonvall – Polygonatum multiflorum (H6)
Strutseving (bregne) – Matteucccia struthiopteris (H8)
Hasselurt – Asarum europaeum

Til områdene med full sol kan eksempelvis disse plantene plasseres:
Klatrerosen ”New Dawn” (H5) – kan også trives på skyggefulle steder
Bunndekkrosen ”Tommelise” – (H4-5)
Valmuer – (flere sorter H6-8)
Riddersporer (flere sorter H8)
Peoner (flere sorter H7)
Malurt (flere sorter H8)

* Herdighetssoner
Norge er delt inn i herdighetssoner, hvor H2 skal beskrive det mildeste klima og H8 det kaldeste klima. Det er enkelt å dra slutningen om at det er kystklima i syd som er H2 og Finnmarksvidda i nord som er H8, men fullt så enkelt er det ikke!
Selv om du bor langt nord i landet kan man senke H-en betraktelig ved å legge hagen og blomsterbed i lé, bruke sten som sanker varme fra solen, drive jordarbeiding og å legge beplantningen på riktige områder i hagen. Derfor, … finner du en plante som i utgangspunktet er for sart for din herdighetssone, kan du, ved å etterligne og ”rigge til” de forholdene den krever, gjøre et forsøk på å få den til å trives. I mange tilfeller vil det lykkes!

NB: Husk å kjøpe planter som gir blomstring på forskjellige tidspunkt gjennom sesongen!

Har du klart å lese deg igjennom dette har du ikke lenger noen unnskyldning for ikke å komme igang! Kom deg bort til kjøkkenbordet og begynn å plotte ned data!