En fargesprakende solelsker

Staudegruppen i Norsk Gartnerforbund har valgt Blodstorkenebb (Geranium sanguineum ’Max Frei’) til årets staude i 2007. 

Med sine karminrosa blomster og blanke grønne blader som danner tette lave tuer er ’Max Frei’ lette å få øye på. På grunn av sin lange blomstringstid, mange bruksområder og gode hardførhet er Blodstorkenebb ’Max Frei’ valgt til årets staude i år.

Karminrosa blomster
Blodstorkenebb får en mengde med karminrosa blomster i juni-juli, med etterblomstring helt til slutten av september. Blomstene blomstrer best i full sol og tiltrekker seg sommerfugler. Planten danner kompakte, lave tuer som over tid utvikler seg til tette matter. Bladene er finflikete og friskt grønne og får en vakker rød høstfarge.

Vakker i mange sammenhenger
Blodstorkenebb trives i mange jordtyper, men krever god drenering. Den er glad i kalk og tåler både sjøsprøyt og tørke. Blodstorkenebb har et stort bruksområde og kan brukes i rabatter, i en fjellhage, skråninger, murer, krukker og trau. Den krever lite vedlikehold.

Ingen liker å stå alene
Blodstorkenebb er glad i naboplanter som lammeøre, timian, nellik, lave floks, lavendel, mure, fjørekoll, østersurt, steppesalvie, lav kattemynte, krypmalurt, veronika med flere.

Oppdaget i en blomstereng ved alpene
Blodstorkenebb ’Max Frei ’er blitt oppkalt etter en planteskoleeier i Sveits. Det var planteskoleeierens sønn som oppdaget denne vakre staudene i en blomstereng ved alpene en gang på 1960- tallet. Etter flere år med foredling fant han ut at denne stauden passet ypperlig i bed og i krukker. For å hedre sin gamle far oppkalte han stauden like så godt etter han; altså ’Max Frei’.