Nordmenn ivrigst i hagen

Ola og Kari Nordmann har Nordens grønneste fingre. I gjennomsnitt kjøper vi dobbelt så mye planter og hageutstyr som svenskene.

- I Norge regner vi med at forbruket per innbygger er om lag 2000 kroner i året, mens det i Sverige bare er halvparten, sier konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Plantasjen.

Kjeden er markedsleder innen planter, hageblomster og hageutstyr i begge landene, og vokser raskt i Finland og Irland.

Nordmenn er oftere på hagesentrene enn svensker, og vi bruker også mer penger når vi er der. Norske kunder legger i gjennomsnitt igjen 340 kroner ved hvert besøk, mens de svenske bruker drøyt 250 kroner.

Mange selveiere

- Forskjellen kan skyldes at flere nordmenn enn svensker eier boligen selv, og vil legge mer penger i eiendommen. Det spiller nok også en rolle at mange i Norge har fått svært god råd, sier Semlitsch.

Det er særlig ved større innkjøp som for eksempel busker, store uteplanter og utstyrsvarer at ulikhetene mellom nasjonalitetene kommer til syne. Nordmenn er mye mer villig enn svensker til å investere i beplantning og hageutstyr som skal gi glede i mange år fremover.

- Interessen for hagestell er enorm her i landet, og øker i hele Norden. Folk mellom 50 og 65 år er de ivrigste, men 30- og 40-åringene har begynt å komme etter, sier Semlitsch.

26 milliarder

Plantasjens egne anslag viser at folk i Norden kjøper planter, hageblomster og hageutstyr for om lag 26 milliarder kroner i året. Nordmenn og svensker handler for henholdsvis åtte til ti milliarder, mens dansker og finner er langt mer forsiktige med å åpne lommeboken.

- Vi regner med at nordmenns kjøp av planter og hageutstyr vil fortsette å vokse med fire til fem prosent i året. Det blir mange flere mennesker i den aldersgruppen som kjøper mest, samtidig som også yngre familier viser tegn til å legge mer penger i å ha det pent utendørs, sier Semlitsch.

Trenden bekreftes av store leverandører av planter og utendørsblomster til det norske markedet.

- Hos oss øker salget med ti prosent i året. Denne sesongen har det gått mer planter enn noen gang, sier Olav Baldishol, som driver Baldishol og Mellbyes Planteskole på Nes i Hedmark.

Større planter

Folk kjøper dessuten større og flottere planter enn før, slik at de ser fine ut straks de er kommet på plass.

- Kundene ønsker ikke å vente i flere år på at nyplantingene skal vokse seg til. De bruker heller noen kroner ekstra på å få mer ferdig utvokste planter, sier Baldishol.

Det betyr at plantene får et lengre opphold med stell og pleie ved plantesentrene enn tidligere før de kommer for salg til kundene. For busker og større vekster kan det dreie seg om flere år.