Akershus festning faller fra hverandre

Murene rundt et av landets mest monumentale festningsverk, Akershus festning i Oslo, er i ferd med å rase ut.

Det er behov for øyeblikkelig utbedring for 6,4 millioner kroner. I mellomtiden skal deler av området rundt festningen sperres av.

Selv festningsmurer som har stått i hundrevis av år, trenger vedlikehold. Det har det skortet på for murene rundt Akershus festning. Og det vedlikeholdet som i sin tid ble gjort, ble galt utført. Nå er et kritisk punkt i ferd med å bli passert. Alle sprekkdannelsene, løs mørtel og steinene som faller ut fra murene, særlig mot Kongens gate og havneområdet i Pipervika, har skapt faresoner rundt festningen, skriver Aftenposten.

- Vi er meget bekymret for og oppmerksom på murenes tilstand, sier seniorkonsulent Britt-Alise Hjelmeland i Forsvarsbygg - Nasjonale festningsverk.

- Mange steder er det fare for utglidning. Skulle deler av murene falle ut, kan det bli fatalt for forbipasserende, sier hun,

En hovedårsak til de mange skadene er bruk av sement under reparasjonsarbeider på 1800- og 1900-tallet. Sementen har stengt fuktigheten inne i murene, noe som blant annet har ført til frostsprengning. Sement har også vist seg for stivt i forhold til å ta opp i seg bevegelsene i murene.