Orkidé i rask vekst

Salget av orkideer har skutt fart de siste årene. Hvite orkideer er spesielt populære. 

Plantasjen solgte 150 000 orkideer i fjor, en økning på 50 prosent på to år, skriver Newswire.

- Blomsten er vakker å se på og egner seg godt som gaveblomst. Og så har prisen gradvis blitt lavere. Det nok forklaringen på at orkideer er blitt så populære de siste årene, sier gartner Hans Jensen i Plantasjen.

Lettstelte
Orkideer er svært lette å stelle. De trenger vann bare annenhver uke, men skal da vannes godt. Helst skal de stå og trekke i en halvtimes tid.

- Vanligvis holder en orkidé blomsten i to-tre måneder. Men det er fullt mulig å få fram en ny blomst på orkideen, sier Jensen.

Dersom du lar være å klippe bort den gamle blomsterstengelen, kan det etter en tid komme en blomst på stengelen. Hvor lang tid det tar er avhengig av stellet orkideen får.

- Men dersom du gir orkideen litt vann annenhver uke, med orkidégjødsel i vannet, og en daglig dusj, da vil den plutselig komme i blomst igjen, sier han.

Hvit og lilla slår an
Orkideene finnes i flere forskjellige størrelser og farger. Den hvite er den mest populære, og lilla er også en farge mange liker.

- Hvite orkideer passer godt inn i lyse leiligheter med minimalistisk design, og vi må stadig fylle på med hvite blomster, sier butikksjef Svein Vadøy i Plantasjen Bærum.

Orkideer er en av de blomstene vi bruker mest penger på.

- Det tar lang tid å dyrke fram orkideer, derfor har prisnivået vært forholdsvis høyt. Men de siste årene har økt produksjon ført til at blomstene er blitt rimeligere, sier Jensen.

Han forteller at etterspørselen etter orkideer er jevn gjennom hele året, med en ''pause'' midt på sommeren.

- Når våren kommer, og gjennom sommeren, er folk mer opptatt av hageplanter, sier gartner Hans Jensen.

Doblet salget
I Finland er salget av orkideer fra Plantasjen doblet de tre siste årene. Orkideer er populært også i Sverige, men blomstene er ikke på like sterk fremmarsj som her til lands.

Plantasjen i Norge, Sverige og Finland selger rundt ti forskjellige varianter av orkideer, men det er blomsten med navnet Phalaenopsis som står for hele 95 prosent av salget.