Stemor på klisterføre

Tidlig på våren klør det i fingrene etter å få plante i krukker og urner, men vær ikke for tidlig ute.

Naturen er lunefull om våren. Nattefrosten kommer og går og de fleste sommerblomstene er ømtålige for frost, men vi har noen unntak. Stemor og løkblomster er noen av disse. 

Tyvstart våren ute nå
Med stemor i krukker er det mulig å tyvstarte våren ute. Fargerike stemor i krukker gir liv på terrassen, på trappen, ved inngangspartiet og mange andre steder.

Stemor og løkblomster er faktisk de eneste blomstene som tåler noen kuldegrader. Etter en periode med litt kjølige vårtemperaturer blir plantene kompakte og fine utover i sesongen.

Tåler -5C°
Stemorplantene er så tynne og skjøre så en skulle tro ar de døde av en frostnatt, men den gang ei. Stemor tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5 grader!
Selv om de virker litt slått ut etter en frostnatt vil de snart reise seg opp igjen. Blir det frostnetter over en lengre periode, setter plantene stor pris på å få lov til å komme inn til et lunt sted for å varme seg litt innimellom. Da er krukker og planteposer helt supre å plante i, fordi de lett kan flyttes på. I handelen kan man også få kjøpt ferdig plantet stemor i en slags pose med håndtak. Denne posen kan fint henge ved inngangspartiet eller et annet passende sted og kan lett tas inn hvis det er behov for det.

Stemor (Viola x wittrockiana)
Noen av de mest populære sortene er småblomstret stemor (Viola hybrida). Småblomstret stemor er en blomsterrik, kompakt plante som minner mye om den viltvoksende dag og natt.
De passer ypperlig i skåler og ampler og er veldig populær spesielt hos den unge forbruker.
Viola - kommer fra det latinske ordet viol som betyr fiolett farge.
Wittrockiana- etter den svenske botanikeren Veit Brecher Wittrock (1839- 1913).

Norsk produksjon
I Norge produseres det over 15. millioner stemor, noe som viser at denne planten er meget populær.

Tips til stemor
Visne blomster plukkes bort etter hvert, dette vil forlenge blomstringen. Stemor tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning. Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i krukkene så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting.
Etter avblomstring kan stemor klippes ned og ut på sommeren vil de igjen komme med et nytt flor. Stemor kan plasseres nesten hvor som helst, men foretrekker sol til halvskygge
Passer i alle typer sammenplantninger. Planter du stemor sammen med løkvekster, for eksempel påskeliljer, vil du få en skikkelig fargerik vårstemning ute på trappen.