Påsketips for lysegrønne fingre

Tidlig påske er ingen hindring for å starte hagesesongen. Det er tvert imot nå mordersnegler, sopp og villnis bør bekjempes.

Når knoppene skyter og sola glimtvis varmer er det fristende å frese av gårde til plantesenteret og gå berserk i vårblomster og prydbusker. Det er likevel et par oppgaver i hagen som bør gjøres først.

- Hvis det fremdeles ligger snø i hagen, er det greit å begynne med beskjæring av frukttrær og etter hvert tynning av bærbusker, men det bør ikke være for kaldt, sier fylkessekretær Kristian Reilstad i Hageselskapet Rogaland.
I hagen på Finnøy har han allerede beskåret rosebuskene, men så venter han heller ikke mange netter med minusgrader nå.

Gi buskene luft
Ved beskjæring av trær er det greit å ta nye skudd som vokser innover eller oppover. Det gir luft til treet.

- Solbær- og bringebærbusker kan tynnes kraftig ut, fjern de gamle grenene. Ripsbuskene kan også tynnes nå, sier Reilstad.

Rosebuskene, bortsett fra stilkroser og klaseroser, kan skjæres helt ned til 15-20 centimeters høyde.

- Når rosene er beskåret bør du sprøyte med kobberkalk på grener og helt ned på jorda rundt. Det beskytter mot sopp og brunsnegler, sier han.
Ubudne gjester

De feite, brune sneglene har blitt hageeieres mareritt, men Reilstad har noen gode råd:

- Rensk opp i hagen og fjern steder der sneglene kan gjemme seg. Bli kvitt plankebiter og plastrester der sneglene trives i fuktig ly. Nå når jorda er løs er det lett å fjerne ugress, et annet sted der sneglene liker seg. Hvis du kaster ugresset i en kaldkompost, blir det lett et sted der sneglene kan legge egg. Ved å legge et bredt lag sand eller kalk rundt komposten forhindrer du at sneglene kryper ut i hagen, sier Reilstad. Han anbefaler kalk:

- Den tar knekken på sneglen fordi kalk etser på kjertlene som produserer slim.

Få hjelp av fuglene
Har man først fått snegler i hagen, er det vanskelig å bli kvitt.

- Vi har fugler som vi mater gjennom vinteren og våren. Da holder de seg rundt hagen, og om sommeren og høsten spiser de snegleegg og småsnegler, sier Reilstad.

Generell opprydding i hagen, som fjerning av gammelt gress og løv, er med på å gjøre hagen mindre attraktiv for snegler.

- Har du hatt en mild vinter, er det stor sjanse for at snegleegg og sopp har overlevd. Sprøyter du med kobberkalk, også på frukttrærne, hindrer du sopp i å spre seg.

Sjekk jordas pH
Reilstad anbefaler å ta en jordprøve og få den analysert før man kalker plenen. Spør etter jordprøvepose på hagesenteret ditt og send den til analyse av pH-verdi og kalkbehov. Hos AnalyCen koster en slik analyse rundt 115 kroner.
- PH-verdien bør være rundt 6. Har jorda en pH-verdi på 7 har du nok kalk der for flere år framover, sier Reilstad.

For å få en fin plen, anbefaler han å gjødsle godt, siden fuktighet fra smelting og nedbør skyller ut næringsstoffene i jorda.

- Vil du bli kvitt mose i plenen, er det ikke nødvendig å gå løs på den med mosedreper. Bruk en rive og fjern mosen først. Strø deretter over en blanding med mold og sand, tilsatt plenfrø. Fordél det jevnt og sørg for å holde det fuktig nok til at graset får gro, råder Reilstad.