Krukkejorden fra i fjor kan som regel gjenbrukes, men det er lurt å iblande organisk materiale, næring og struktur. Jorden fra disse krukkene som sørget for høyreiste allium på terrassen i fjor kan dermed fint brukes i år også. Foto: Svanhild Blakstad

Behold jorden du har

Jord i krukker og kar blir brutt ned gjennom en sesong, men ikke brukt opp. Bruk jorden du har, tilsett det den mangler, så får du flotte planter også neste sommer.

Jord, særlig i krukker, kan ha blitt brutt ned og blitt hard gjennom en sommer. Dette er en naturlig prosess, og betyr ikke at jorden må kastes. God jord kombinerer ulike egenskaper, både grov og fin struktur, evnen til å holde på vann og drenere, tilby støtte og god grunn for sterke røtter. Jorden du har kan som regel brukes år etter år, men det er lurt å iblande organisk materiale, næring og struktur.

Opplysningkontoret for blomster og planter gir følgende tips for hva du kan gjøre for å gjenbruke kurkkejorden og få fin vekst på blomster og planter også i år.

- Bruk hender og spader for å kna jorden løs igjen. Tilsett plantemateriale som er "grovt" for å beholde luftig konsistens. Dette kan være kongler, grenbiter og løv. Det beste er om disse kommer i kompost, hvis de er "ferske" bør man tenke på at næring bindes opp under nedbryting, og det kan bli behov for ekstra nitrogen for vekstene i krukken.

- Næringsinnhold: Det er viktig å tilsette ny næring i jorden. Til ampler og små krukker kan man gjerne bruke en allsidig flytende gjødsel i vanningsvannet, mens større krukker og hagen bør ha en allsidig næring som løser seg opp over tid blandet inn i jorden. Dette får man i mange varianter, både som kompost, husdyrgjødsel og langtidsvirkende pellets.

- Smitte fra virus og insekter kan forekomme i jord. Er man redd for smitte i jord, er det være lurt å plante forskjellige vekster fra år til år i jorden. Varier hvilken plantefamilie, både spiselig og vakkert, som får bo i hver krukke og kasse. Har du kålvekster det ene året, kan erteblomster egne seg neste år.

- Drenering er viktig, og betyr at overflødig vann, for eksempel regn, skal kunne renne vekk slik at ikke jorden blir stående dryppende våt. Dette er veldig viktig for plantene. Dreneringslag er det man får når man f.eks legger et lag lecakuler nederst i krukkene, men det er også viktig at jorden er porøs - dette oppnår man ved tiltakene i første punkt.

- Humus, organisk materiale får du ved å blande inn hagens "avfall". Kvern/klipp og grener og kvister, samle blader fra friske trær og kompostert materiale, og bland inn i jorden. Utnytt materialet hagen produserer til ny vekst!

Flere grønne tips og artikler om blomster og planter finner du på www.obp.no.

Gammel pottejord kan fint brukes på nytt hvis du gir den litt drahjelp. Foto: OBP