Når og hvordan skal jeg beskjære en to meter høy svartsurbærhekk?

Vi har overtatt en hytte som har en høy svartsurbær-hekk, den er over to meter enkelte steder. Vi ønsker å redusere høyden med 40-50 cm. Når bør dette gjøres? Hvilke redskap er egnet? Jeg tror ikke den elektriske hekkesaksen klarer tykkelsen på grenene ved denne høyden.

Hilsen Audun

Hei Audun

Litt avhengig av hvor du bor i landet (klima) så er det beste tidspunkt å beskjære på våren innen veksten er altfor godt i gang. Hvis busken hos deg allerede har fått ordentlige blader, ville jeg ventet til over sommervarmen - nærmere sensommer. Det du skal huske på, er at du skader busken ved å skjære den, og den vil da bruke mye krefter på å restituere seg. Hvis den i tillegg da blir utsatt for sommervarme og tørke, vil den kanskje ikke klare påkjenningen og dø eller bli svekket. En svekket busk er et godt beite for sopp og råte, så som du skjønner, beskjær når den er minst utsatt for andre sterke påkjenninger. 

Jeg ville fått fatt i en grensaks med utveksling eller en grensaks til arbeidet. Når du beskjærer ville jeg i utgangspunktet skåret vekk de eldste grenene først og siden beskåret fra toppen. Ved å skjære vekk de eldste grenene, foretar du en foryngelsesbeskjæring - noe som vil fremme nye skudd fra bunnen av.

Lykke til!

Vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen

https://kurs.hageplanlegging.no/