Plommetre som har vokst seg over til naboen

Jeg har et plommetre i hagen. Vi plantet det for cirka 11 år siden, og dessverre litt for nærme gjerdet til naboen. Det har vokst seg stort og henger nå over til nabotomten. Vi har prøvd å rette det opp med "tau", uten resultat. Vi har heller aldri beskjært det og er heller ikke sikker på hvordan dette gjøres. Vår eller høst? Og hvordan? Likeledes har vi plantet et epletre for 4 år siden. Nå blir jeg fortalt at dette skal beskjæres så tynt at en kan kaste hatten sin mellom grenene? I mitt hode så blir det jo ingen epler igjen da? Vår eller høst her da? Så du skjønner, jeg trenger noen råd om disse trærne

Hvordan de skal beskjæres og hvilken årstid.

Hilsen Marit

Hei Marit

Plommetreet skal beskjæres i JAS-månedene, det vil si Juli/August/September. Grunnen til det er at treet er såkalt "bløder" og hvis du skjærer det utenom disse månedene, vil det være i fare for at all sevjen "lekker ut" og det dør. Du bør derfor vente til neste sommer.

Når du beskjærer plommetrær skal du tenke at du skal ha en hovedgren som skal være den som fortsetter opp fra stammen og at du skal passe på at den grenen ikke får konkurranse, så velg ut den sterkeste grenen som vokser rett oppover og hold de andre grenene lavere enn denne til enhver tid. Ellers skal ingen grener krysse hverandre, så kutt inn straks du ser at noen grener er på vei til å gni seg inntil hverandre. Alle frukttrær bør ha så åpen krone at solen også kommer til inne i treet.

Epletrær kan du beskjære omtrent når du ønsker, men jo fuktigere det er i luften, jo større fare er det for soppdannelse i snittene. Det er riktig at du skal kunne "kaste en hatt igjennom kronen" og selv om det ser skummelt ut etter beskjæring, vil du se at grenene vokser ut og får masser av blomster - som igjen blir til epler. :) Alle grener som vokser rett oppover kan du kutte ned til ca. 1-2 cm over basis og ellers gjelder det samme her som for plommetreet. Fra gammelt av beskar alle gartnere epletrærne på senvinteren, - fordi da hadde de ikke så mye annet å gjøre, men de kan altså beskjæres året rundt - men tenk på fuktigheten i luften.

Lykke til med beskjæringen.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

https://kurs.hageplanlegging.no/


--