Beskjæring av buskroser og japanvier

Hei, jeg lurte på når jeg skal beskjære min Salix Integra Hakuro Nishiki (japanvier) og når jeg skal begynne og gjødsle den. Lurer på det samme med buskrosen min som jeg plantet i fjor høst.

Hilsen Ellen

(Dette leserspørsmålet har "overvintret" - vi velger likevel å ta det med ettersom beskjæring er et aktuelt tema året rundt)

Hei Ellen

Japanvier kan beskjæres så lenge den er i dvale og ikke blomstrer eller har fått blader som har åpnet seg opp. Det vil si i februar/mars kan du gjerne beskjære. Jeg vet jo ikke hvor du bor i landet og våren kommer til forskjellig tidspunkt, så sjekk treet ditt og bruk det jeg skrev i starten - treet må være i dvale.

Gjødsling tilfører du først når telen er ute av bakken og ikke gi for mye - da de ikke er svært næringskrevende og sannsynligvis får god næring fra jorden.

Buskroser som er under tre år behøver ikke å beskjæres men kun friseres for det som evt er frosset tilbake i løpet av en vinter. Når den er blitt 4-5 år, kan du beskjære tidlig om våren innen bladene er sprunget ut. Skjær da gjerne de eldste grenene hardt ned til cirka 20 cm slik at de vil komme med nye sterke skudd. Resten av busken vil jeg anbefale at du tar ned cirka 1/3 av høyden. Da vil du få en frodig og lubben, fin buskrose. Jeg ønsker deg lykke til med hagesesongen 2019!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

kurs.hageplanlegging.no