Jan Thomas med sin favorittblomst tulipaner i egendesignet vase. Foto: Svanhild Blakstad.

Jan Thomas: – Jeg elsker tulipaner!

Kjendisstylist Jan Thomas debuterte tidligere i år som designer med en egen vasekolleksjon. Og han er tulipanelsker på sin hals.

Hvert år markeres tulipansesongen med en egen dag i januar. Selv 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipaner fremdeles på mote, og en av dem som elsker tulipaner er den kjente stylisten Jan Thomas.

Hage.no møtte ham for en stund siden da Magnor lanserte ham som ny designer, med vase- og lyktkolleksjonen The Bucket, som er inspirert av Jan Thomas' mangslungne liv.

– Jeg har alltid vært opptatt av blomster, og tulipaner er en klar favoritt - tett etterfulgt av roser, sier han til hage.no.

Han er spesielt begeistret over frodige tulipaner, som detter over kanten på vasen når de står i full blomst.

Inspirasjon til vase- og lyktkolleksjonen har han hentet fra sitt barndomshjem i Skien, hvor moren alltid sørget for vaser med friske blomster.

–Blomstene stod alltid fremme, og når kvelden kom tente hun levende lys, sier han.

Debuten som designer for Magnor har materilisert seg i både lyslykter, vaser og isbøtter - alle med form som en bøtte, derav navnet - The Bucket.

I tillegg har han også designet en kolleksjon med krus, kopp og liten bolle som har fått navnet Love.

Lyslyktene og vasene har form som en bøtte. Foto: Svanhild Blakstad

Kopper og krus i glamorøs stil. Foto: Svanhild Blakstad

Slik lykkes du med tulipaner

Bruk en ren vase, og snitt tulipanene rett over slik at de lettere suger opp vann.

La innpakningen være på og la tulipanene stå kjølig i et par timer. Deretter kan du fjerne innpakningen og sette vasen der du vil.

Tulipaner er tørste blomster - husk derfor å etterfylle vann.

Husk også at tulipanene ikke trives i nærheten av frukt. Tulipanenes modningsprosess fremskyndes av etylengassen som frukten avgir. Dette forringer holdbarheten.

Til slutt: Sett tulipanene kjølig om natten - da varer de lenger.

Ifølge tulipantips.no finnes det mange tradisjoner rundt blomster, men når det gjelder tulipaner finnes det ingen regler. Tulipaner kan pynte opp i hverdagen, til høytid og festlige lag, og de gjør seg utvilsomt godt i flokk.

– Med kortreiste norske tulipaner kan vi tyvstarte våren innendørs. La tulipaner være en fargeklatt i vintermørket mens du venter på vår og lysere tider oppfordrer planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania.

Tulipanene fortsetter å vokse i vasen
Tulipanene er fulle av liv, noe man lett kan se etter noen dager med en tulipanbukett på bordet. Tulipanene fortsetter nemlig å vokse i vasen, og dette gjør tulipanene ekstra spennende og vitale. De bøyer og strekker seg mot lyset, og kan faktisk vokse mer enn 2 cm i lengden.

Ønsker du en bukett med et naturlig og litt rufsete utseende, er det bare å la tulipanene få utvikle seg naturlig. Ønsker du en mer elegant og enkel stil, kan du kutte ned stilkene og sette de i en lav vase enten alene, eller sammen med andre blomster.