Arkivfoto: Svanhild Blakstad

Plante tulipaner i potte når man bor i blokk

Jeg bor i blokk og har en stor potte jeg ønsker å plante tulipanløk i til høsten. Har stor, delvis overdekket veranda. Hva gjør jeg?

Hilsen Johanne

jirgun@online.no

Hei Johanne
Aller først må du sørge for at du har drenering - altså hull i bunnen eller litt opp på siden av krukken, slik at overflødig vann kan renne ut. Løkene legges i slutten av august - første halvdel september.
Når du legger løken, skal du passe på at leggedybden for de aller fleste blomsterløker er at de skal legges 1,5 ganger dypere enn løkhøyden. Legg gjerne noen "opp-ned", da vil du øke blomstringstiden.

Du kan gjerne legge "lag på lag" med løk. Fyll for eksempel krukken cirka 1/3 med jord og legg løk, fyll så på et lag med jord, cirka 5-7 cm og legg et nytt lag med løk (kombiner gjerne tulipan og påskelilje f.eks.) og etter et lag til med jord, kan du f.eks. legge løk av tidligblomstrende små tulipaner eller krokus/perleblomst eller sneklokker.
På toppen legger du cirka 5 cm med jord før du lar det være igjen ca. 2-3 cm til kanten av potten. Dette fordi det da er lettere å vanne uten at det renner over.
Når du er ferdig med å plante skal du huske å sørge for at løkenes røtter får god kontakt med jorden, det får de ved at du vanner godt.
Lykke til og fortsatt god sommer.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
https://kurs.hageplanlegging.no