Oldenborrer invaderer rosene

Det vrimler av oldenborrer i hagen min på Jeløya. Men det som er verst er at de invaderer blomstene på rosene mine og det ser ut som de spiser de opp. Jeg har forsøkt å finne ut om det er noe middel for å bli kvitt dem, men det ser bare ut som det er oldenborrer i gressplen.

Vi har hatt oldenborrer her før, men aldri i et slikt omfang og på den måten. Roseblomsten kan være helt full av dem. Er det ikke rådyr som spiser opp rosene, så er det oldenborrer. Har dere noen gode råd?

Hilsen Wenche
--
Wenche Iversen

Hei Wenche

Det eneste som vil hjelpe er at du blir kvitt larvene. De ales opp på plenrøttene, men skaden synes som regel ikke før gresset er totalt dødt og det er store gule områder på plenen. Da er allerede skaden oppstått og det er for sent å gjøre tiltak.

Straks du ser oldenborre-larvene/gule flekker på plenen eller stær som stadig er på enkelte områder og kakker i jorden, bør du grave opp området og brenne larvene. Alternativet er å servere de som fuglemat. Stæren elsker oldenborrelarver. Meg bekjent er det ikke kjemiske midler som er særlig virkningsfulle siden larvene ligger i jorden og vi har heller ikke - i Norge - biologiske bekjempningsmidler i handelen.

Har du et stort angrep, anbefaler jeg deg å frese opp området, da dør en del larver. Så lar du området ligge oppfrest til svermingen året etter er over og da kan det hende at oldenborrene foretrekker et annet sted, da de ikke legger egg i åpen jord.

Jeg håper du blir kvitt de på denne måten og ønsker deg lykke til!

Vennlige hilsen
Marit Næss Jørgensen
kurs.hageplanlegging.no