<p></p><p>VELG SOLID: – Om du velger stort eller lite drivhus, anbefaler jeg å velge en solid konstruksjon som tåler norsk vinter, sier blomstedekoratør og hageblogger Espen Skarphagen. Foto: Svanhild Blakstad</p>GRUSGULV: Denne løsningen har faststøpt sokkel med jordspyd. Planen er å legge belegningsstein som dekke når grusen har satt seg. Foto: Skarpihagen.noNEDFELTE BED: Denne varianten har såle i betong med nedfelte bed, som gir røttene fri tilgang til jorda under. Foto: Skarpihagen.noTenk nøye gjennom hvor i hagen du plasserer drivhuset, både med tanke på solforhold og avstand til huset. Foto: Skarpiahgen.noDet viktigste grunnarbeidet er å få sokkel og fundament i vater og eksakte mål. Her er sokkelen støpt med jordspyd i støperør med armert betong.Opphøyde bed egner seg ypperlig til dyrking i drivhus. Foto: Skarpihage.noEtter kort tid med god jord og vanning vil plantene ta fart. Foto: Skarpihagen.noMed PEM-rør og koblinger er det enkelt å få innlagt vann i drivhuset. Velger du hel såle, bør det legges rør i støpen fra star. Foto: Skarpihagen.noDyrking i drivhus kan gi rom for eksotiske vekster. Her er en Passiflora Molissima som er sådd fra frø. Foto: Skarpihagen.noEksotisk i drivhuset. Hedychium coccineum er i slekt med den ingefæren vi vanligvis spiser og har en fantastisk duft. De mange små blomstene som danner blomsterstanden springer ut nedenfra og oppover. Foto: Skarpihagen.noVANNING: Å legge inn vann i drivhuset kan gjøres med relativt enkle grep. Med en vanningscomputer kan du sørge for automatisert vanning og og kunne reise bort uten å bekymre deg for om plantene vil overleve. Foto: Skarpihagen.noVOKSER FORT: Det er toppen av lykke når alt vokser og trives. Både tomater og squash tok my mer plass enn planlagt. Tips: Planter som squash fungerer fint på friland og trenger ikke stå i drivhus. Foto: Skarpihagen.noEn solid trapp foran drivhuset gjør det enklere med alt som skal ut og inn. Foto: Skarpihage.noSkaff deg praktisk tilbehør til drivhuset, som nedfellbare hyller og oppheng til ampler. Slik får du utnyttet plassen bedre. Foto: Skarpihagen.noAuto-lufting med åpnere til taklukene. Foto: Skarpihagen.noTA EN TOMAT: Ett år med drivhus har gitt større tomatavling enn de siste ti årene til sammen. Tilgangen på søte tomater har aldri vært større. Foto: Skarpihage.noTomater i alle varianter trives i drivhus. Foto: Skarpihagen.noPyntegresskaret klatret raskt opp på veggen og fikk feste i taket. De store klokkeformede blomstene holder kun et par dager i håp om å bli bestøvet. Foto: Skarpihagen.noPyntegresskar. Foto: Skarpihagen.noSåle med hel armert støp og innfelte bed til jorda under. Foto: Skarpihagen.noSolid fundamentering er viktig for et vellykket resultat. I denne løsningen er det støpt betongdekke med nedfelte bed, som gir røttene fri tilgang til jorda under. Foto: Skarpihagen.noDu sparer deg mye jobb hvis du legger inn vann i drivhuset. Foto: Skarpihagen.no

Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

Går du med planer om å skaffe drivhus i år? Her får du gode råd og tips fra hage­blogger Espen Skarphagen, som selv bygde drivhus i hagen for tre år siden.

I flere år har jeg hatt drivhus på ønskelisten, og i 2017 var året drivhusdrømmen skulle realiseres. Jeg fant den perfekte plassen i hagen og akkurat det drivhuset jeg ønsket meg. Etter mye forarbeid og nettsøk fikk jeg satt sammen en sjekkliste for egenskaper i et nytt drivhus. I ettertid ser jeg at noen av punktene var ekstra viktige, nemlig solide profiler og plater som skulle tåle vær og vind. Det sto høyt på listen, og etter en snørik vinter står drivhuset fortsatt like fint.

Dette vektla jeg for å velge drivhus:

  • Solid konstruksjon og profiler som tåler en norsk vinter med snø.
  • Polykarbonatplater som beskytter mot den sterkeste sola og i tillegg isolerer. På den måten får jeg lengre sesong til dyrking og mindre jobb med å skjerme plantene for å unngå sviskader. En mulighet kan være å legge klart glass i veggene og polykarbonatplater i taket.
  • Ekstra god takhøyde for å kunne utnytte plassen helt ut til sideveggene.
  • Referanser og erfaringer fra andre brukere.

Plassering på tomta

Start med å sjekke lovverket i kommunen der du bor med tanke på plassering i forhold til tomtegrense og naboer. Jeg er også tilhenger av å snakke med naboen og fortelle om planene. Som regel kan vi sikre godt naboskap med hyggelig dialog.

I min egen hage fant jeg den perfekte plassen med lengderetningene mot øst og vest for å fange mest mulig av sola med sideveggene. Midt på dagen vil det bli noe skygge, som igjen kan være positivt for å unngå den mest brennende formiddagssola. Grunnen der drivhuset skal stå er veldrenert, slik at det ikke samler seg vann i og under gulvet. Med dårlig drenering vil det kunne gi veldig fuktig inneklima, som kan by på utfordringer.

En solid trapp foran drivhuset gjør det enklere med alt som skal ut og inn. Foto: Skarpihagen.no

Plassér gjerne drivhuset så nært huset som mulig og lett tilgjengelig. Det blir mye trafikk til og fra med alt som skal bæres av planter og tilbehør. I hele fjor sommer startet og sluttet jeg dagen i drivhuset for å se hva som hadde skjedd siden sist. Det finnes nesten ikke noe bedre enn å ta med
morgenkaffen og pusle litt i drivhuset før en ny dag.

Gjør godt grunnarbeid

Om du velger stort eller lite drivhus anbefaler jeg å legge ned en grundig jobb i fundamentet. Dette er grunnlaget for resten av konstruksjonen, og en skjevhet her vil påvirke sluttresultatet. En forskyvning på én centi-
meter i sokkelen vil kunne resultere i at de siste delene ikke passer.

Solid fundamentering er viktig for et vellykket resultat. I denne løsningen er det støpt betongdekke med nedfelte bed, som gir røttene fri tilgang til jorda under. Foto: Skarpihagen.no

Jeg har valgt å støpe sokkelen fast med jordspyd og i flush med jorda. Støperør som går ned til fjell eller så dypt at de ikke blir påvirket av telen fungerer godt, og på den måten står drivhuset uavhengig av bevegelser i jordmassene forøvrig. Andre gode alternativer er en ringmur eller et fast støpt armert dekke som gir et helt gulv. Mitt stalltips er: Følg bruksanvisningen nøye og les den gjerne to ganger!

Dyrking i drivhuset

Det er hovedsakelig to måter å dyrke planter på i drivhuset, og det kommer an på hvilken type gulv du velger. Med ringmur eller jordspyd vil du kunne sette opp bed og dyrke rett i bakken under. Stort jordvolum gir mer stabilt miljø for røttene, og et mye større areal som plantene kan boltre seg på.

TA EN TOMAT: Ett år med drivhus har gitt større tomatavling enn de siste ti årene til sammen. Tilgangen på søte tomater har aldri vært større. Foto: Skarpihagen.no

Har du helt dekke med tett gulv vil ulike krukker og kar være beste løsningen. Dyrking i krukker stiller litt større krav til vanning og vedlikehold. Med et helt gulv er det lurt å legge inn et sluk slik at overskudd av vann kan finne veien ut.

Jeg har valgt en kombinasjon med opphøyde bed langs den ene veggen, og fast gulv med plass til krukker langs den andre veggen. Det finnes mange flotte løsninger og tilleggsutstyr på markedet, slik som nedfellbare hyller, oppheng til ampler etc. Dette er rimelige løsninger og bidrar til en maksimal utnyttelse av plassen.

Jungel før du vet ordet av det

VANNING: Å legge inn vann i drivhuset kan gjøres med relativt enkle grep. Med en vanningscomputer kan du sørge for automatisert vanning og og kunne reise bort uten å bekymre deg for om plantene vil overleve. Foto: Skarpihagen.no

Jeg fikk mange gode råd og tips underveis. Ett av dem var å gi plantene nok plass og ikke plante for tett. Da plantingen var unnagjort synes jeg det så riktig så bra ut, men etter noen uker skjønte jeg at dette ikke gikk helt etter planen. Tomatplantene begynte å krype ut av taklukene, og squashplantene angrep meg når jeg kom inn døra. Det lille pyntegresskaret føyk oppetter veggen og hang i taket som en liane med gresskar på flere kilo!

Anbefalt tilbehør til drivhuset

  • Auto-vanning
  • Auto-lufting med åpnere til taklukene
  • Automatisk varme godt for start og slutt av sesongen
  • Nedfellbare hyller og oppheng til ampler

Macheten måtte frem, og resten av sommeren fikk jeg kilovis med plantemateriale til komposten. I min første drivhussesong lærte jeg at alt som kan klare seg på friland ikke trenger plass i drivhuset. Squash er definitivt en av dem.

Legg inn vann!

Det smarteste jeg gjorde i fjor var å legge inn vann og en kran i drivhuset. Med enkle PEM-rør og koblinger er det enkelt å koble til vann fra en utekran på husveggen. Dersom røret legges rett under torva vil det hele være skjult på et øyeblikk.

Om artikkelforfatteren

Espen driver hagebloggen SkarpiHagen.no. Her deler han tips, råd erfaringer og inspirasjon om alt som spirer og gror i hus og hage, samt dekorering. Han er utdannet blomsterdekoratør med fagbrev og har hatt blomster og dyrking som hobby mesteparten av livet.

Når du har installert kran i drivhuset, går vanningen som en lek. Med en vanningscomputer kan du også legge opp til automatisert vanning og kunne dra på ferie uten å bekym-re deg for om plantene vil overleve. Etter å ha båret hundrevis av liter med vann og romstert med hageslanger var dette en løsning jeg satte utrolig stor pris på.

Gjør du noen av disse grepene, kan du se frem til en lang og god drivhussesong med mye nytte og glede. Lykke til med drivhusprosjektet!